Επιστημονική ανακάλυψη: Ένζυμο καθαρίζει τις θάλασσες τρώγοντας πλαστικά

330

Λένε συχνά πως η επιτυχία είναι ένα παραπάτημα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι έγινε και με μια ανακάλυψη, που έγινε … τυχαία από ομάδα επιστημόνων που θα βοηθήσει στη μάχη της θαλάσσιας ρύπανση.

Εφήρμοσαν  φόρμουλα που ενισχύει  το φυσικό ένζυμο PETάση, ενός βακτηρίου, που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ.(polyethylene terepththalate).

Περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πουλιούνται κάθε λεπτό ανά τον κόσμο και μόνο το 14% ανακυκλώνονται. Αλλά και γι’ αυτά η ανακύκλωση δεν είναι τόσο τέλεια, ώστε το ίδιο πλαστικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να φτιαχτούν νέα διαφανή πλαστικά μπουκάλια.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες  βρήκαν κατά τύχη όπως ομολόγησαν, πως -με την προσθήκη μερικών αμινοξέων- μπορούσαν να ενισχύουν το ένζυμο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Το επίτευγμα θα βοηθήσει μελλοντικά στη μάχη κατά της ρύπανσης σε ξηρά και θάλασσα, καθώς θα διευκολύνει για πρώτη φορά την ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, το οποίο σήμερα παραμένει επί εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον.

Το νέο ένζυμο αρχίζει να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο μέρες, πολύ ταχύτερα από τη φύση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό για τη διάσπαση των πλαστικών.

Ηδη διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ένζυμο μπορεί να «φάει» και το PEF (polyethylene furandicarboxylate), ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept