Προετοιμαστείτε: Έρχεται η ισχυρότερη σελήνη του έτους- Η πανσέληνος του Βούδα

424

Κάθε άνοιξη χιλιάδες μοναχοί συναντώνται στον αρχαίο ναό Borobudur στην Ιάβα της Ινδονησίας. Θέλουν με τον τρόπο αυτό να γιορτάσουν  την πιο σημαντική ημέρα του βουδιστικού ημερολογίου: Την ημέρα του Βούδα. Από νωρίς το πρωί οι βουδιστικοί ναοί και τα μοναστήρια οργανώνουν θρησκευτικές εορτές προσφέροντας δωρεάν τροφή και τσάι στους επισκέπτες. Επίσης ανάβουν χιλιάδες φαναράκια που συμβολίζουν τη φώτιση του Βούδα. Οι πιστοί διαβάζουν τις ιερές γραφές, προσεύχονται, ψέλνουν και προσφέρουν τρόφιμα στους μοναχούς και φτωχούς.

Είναι η  ιερότερη γιορτή για τους Βουδιστές, καθώς την πανσέληνο του Μαΐου το έτος 623 π.Χ. γεννήθηκε, σύμφωνα με τους θρύλους, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, γνωστός και ως Βούδας, ιδρυτής μιας από τις αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου.

Με αυτή την αφορμή, ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1999 την Πανσέληνο του Μαΐου ως Ημέρα του Βούδα (Day of Vesak) για να τονίσει τη συνεισφορά του Βουδισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό (απόφαση 54/115 της Γ.Σ. του ΟΗΕ).

Σήμερα, περισσότερα από 488 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού – ακολουθούν το Βουδισμό. Σχεδόν το 99% των πιστών βρίσκεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η ημέρα του Βούδα είναι επίσης γνωστή ως Ουαϊσάκ ή Ημέρα του Βεσάκ(Vesak) – φέτος πέφτει  29-5 και πραγματοποιείται ,πάντα, στον αστρολογικό άξονα Ταύρου- Σκορπιού

Με πληροφορίες από sansimera.gr και cnn.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει