Αρχίζει το γαϊτανάκι των ευθυνών στο σκανδαλο των αντικαρκινικών φαρμάκων

Στη δικαιοσύνη το κύκλωμα δικακίνησής τους

313

Δεν είναι μόνο το κέρδος των εκατομμυρίων ευρώ, που σοκάρει την κοινή γνώμη στο κύκλωμα της διακίνησης των φαρμάκων. Είναι η μεθόδευση και η όψιμη ντροπή που έδειξαν βγαίνοντας από τον ανακριτή με καλυμμένα τα πρόσωπα, οι  μέχρι πρότινος “υπεράνω πάσης υποψίας συμπολίτες μας” με τις άσπρες ποδιές, που καθησύχαζαν τους καρκινοπαθείς και μπαινοβγαιναν στα νοσοκομεία, κάνοντας εμπόριο, τον ανθρώπινο πόνο.

Τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος  ξεπερνούν τα  25 εκατομμύρια ευρώ.Το δίκτυο ξεκίνησε τη δράση του τον Απρίλιο του 2013, όταν παράνομα αρχισε να φτιάχνει τη δική του “φαρμακαποθήκη”  με υπεξαιρέσεις και ψευδή πιστοποιητικά. Έβαλαν σε εφαρμογή κάθε είδους απάτη ώστε τα φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης, να βγαίνουν από τη χώρα . Στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν  σε  φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Επειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι συνελήφθησαν 21άτομα ηλικίας 22 έως 70 ετών.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία και συνεργαζόταν με διαχειρίστρια φαρμακείου. Μέσω του φαρμακείου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, καθώς και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, και ενος 64χρονου φυγόδικου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε  καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής κάθειρξης 11 ετών.

Η ποινική  δίωξη σε βάρος τους αφορά τα αδικήματα :

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της
Απάτη από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος
-Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ.
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.

 

Συμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι είχαν συμφωνήσει να μιλούν με κωδικούς ώστε να μην κινήσουν υποψίες. Ο 70χρονος «Αιγύπτιο» που ζούσε μονιμα στη Γερμανία μαζί με τον 64χρονο υπόδικο  με κωδική ονομασία ο «Ελληνας» και ακόμη έναν που αποκαλούσαν «μηχανόβιο» όταν ανέφεραν τα  φάρμακα που χρησιμοποιούσαν έλεγαν : «θέλω το «Ο», θέλω το «μα», θέλω το «αβα» ή τη «στέλλα».

Προκειμένου να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητά τους, έβαλαν στην εγκληματική οργάνωση γιατρούς και προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Εκείνοι  προχωρούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Η οργάνωση αφαιρούσε ακόμη και μέρος της χορηγηθείσας δόσης από ασθενείς με στόχο τη μεταπώληση του υπολοίπου φαρμάκου.

Στη διάθεση τους είχαν δύο ψυγεία, ένα σε  ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και σε ανθοπωλείο στο Παγκράτι που αποθήκευαν τα αντικαρκινικά φάρμακα που προόριζαν για εξαγωγή. Η μεταφορά των σκευασμάτων  γινόταν και από τον 70χρονο  μέσα σε αποσκευές, όταν ταξίδευε αεροπορικώς, ενώ σημειώνεται ότι είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων. Όσον αφορά τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, ανέρχεται σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Τι λέει ο ΙΣΑ

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

“Θα πρέπει να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ ζητά ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους όπως ορίζει ο νόμος.

Επίσης θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία».καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, «Βόμβα στον χώρο της υγείας» χαρακτηρίζει το ζήτημα της παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Ματίνα Παγώνη, με δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Παγώνη ζητά την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», επιρρίπτει ευθύνες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και καλεί τους ασθενείς να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία. και συμπληρώνει : «οι ογκολογικοί ασθενείς δεν πρέπει επ’ ουδενί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία, διότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν είναι όλοι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και νοσηλευτές επιλήσμονες του όρκου τους».

Η ΕΙΝΑΠ, προσθέτει, «θα συνεχίσει να στηρίζει την σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept