Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα;

Ελέγχονται γιατροί και στελέχη φαρμακείων

260

Το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι λειτουργοί της Θέμιδας. Με … χειρουργική ακρίβεια, θέλουν να εντοπίσουν τους υπευθύνους και το βαθμό συμμετοχής τυχόν συνεργών ανοίγοντας τον κύκλο των ελεγχόμενων ατόμων.

Την ίδια στιγμή, τα στόματα φαίνεται πως άνοιξαν. Ενώ οι 21 κατηγορούμενοι απολογούνται ενώπιον του ανακριτή για σωρεία κακουργημάτων, η έρευνα συνεχίζεται καθώς προκύπτουν ενδείξεις για την εμπλοκή και άλλων γιατρών, πλην των δύο που είναι ήδη διώκονται ποινικά.

Οκτώ ακόμα άτομα, γιατροί και στελέχη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ελέγχονται από τις αρχές για πιθανή εμπλοκή τους στην δράση του μεγάλου κυκλώματος, που  διακίνησε στο εξωτερικό περισσότερα από 14.000 ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα, κυρίως υπεξαιρεθέντα από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 13,6 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία της μεγάλης αστυνομικής έρευνας φαίνεται να αναφέρονται μεταξύ άλλων σε υλικό από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, απ’ όπου “προκύπτει και η εμπλοκή κι άλλων  γιατρών,  αλλά και υπευθύνων των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Η δικογραφία για την υπόθεση παραθέτει πληθώρα στοιχείων για τον τρόπο δράσης και την δομή της οργάνωσης, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε το 2013 και λειτουργούσε με πυρήνες-ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

 

Από το υλικό της υπόθεσης προκύπτει πως οι γερμανικές Αρχές ειδοποίησαν πριν περίπου δύο χρόνια τις ελληνικές αρχές, ότι σε έλεγχο που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη διαπίστωσαν πως είχαν εισαχθεί σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων.

Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Ο έλεγχος τιμολογίων αποκάλυψε ότι για τα έτη 2013-2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια για αγορά φαρμάκων, κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Παράλληλα, βρέθηκαν και τιμολόγια πώλησης των ίδιων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς την φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept