Μετά τα μούρα… ήρθαν τα ρόδια – Θανατηφόρα παρτίδα σε κατεψυγμένα φρούτα

258

Μια 64χρονη γυναίκα από την Αυστραλία έφαγε κατεψυγμένους καρπούς ροδιού, μολύνθηκε από ηπατίτιδα Α και κατέληξε. Πιθανότατα δεν γνωρίζε πως τον περασμένο  Απρίλιο, οι αρμόδιες αρχές είχαν προειδοποιήσει για ένα αυστραλιανό προϊόν με εμπορική ονομασία “Creative Gourmet” επειδή είχε ήδη συνδεθεί με 24 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε εθνικό επίπεδο.

Οι περισσότεροι που είχαν προσβληθεί από ηπατίτιδα-Α από τα κατεψυγμένα ρόδια ανέκαμψαν πλήρως και δεν αναμένονταν άλλα κρούσματα.

Η εταιρεία “Entyce”, που εμπορεύεται το προϊόν “Creative Gourmet”, ανέφερε ότι η μόλυνση συνδέθηκε “μόνο με μια σχετικά μικρή παρτίδα” του προϊόντος της. Πέρυσι, η ίδια εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει μια σειρά από κατεψυγμένα προϊόντα ανάμεικτων μούρων, μετά από μια άλλη εκδήλωση ηπατίτιδας Α.

Οι πολίτες της Αυστραλίας έχουν κληθεί να πετάξουν τα πακέτα κατεψυγμένων φρούτων από την συγκεκριμένη μάρκα αιγυπτιακής προελεύσεως. Περίπου 2.000 πακέτα των εν λόγω κατεψυγμένων καρπών ροδιού πωλήθηκαν στην Αυστραλία, ενώ, τα φρέσκα ρόδια και τα τοπικά προϊόντα δεν επηρεάστηκαν.

Νωρίτερα φέτος, επτά Αυστραλοί πέθαναν μετά από κατανάλωση μολυσμένου με το βακτήριο λιστέρια πεπονιού

Τι συμβαίνει με την ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α, η οποία προσβάλλει το συκώτι, συνήθως διασπείρεται μέσω κοπράνων, μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή ή αγγίζοντας μολυσμένα τρόφιμα, ή αντικείμενα.Χρειάζεται συνήθως να περάσουν 15-50 ημέρες για την εμφάνιση συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και κιτρίνισμα του δέρματος.

Πηγή: .iatropedia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει