Το Λονδίνο αλλάζει όψη – Μέχρι το 2041 όλοι θα πηγαίνουν με τα πόδια

7.714

Στη Βρετανική κυβέρνηση, οι αρχές θέτουν από τώρα σε εφαρμογή το πρώτο «σχέδιο δράσης» για να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να μετακινούνται με τα πόδια στην πόλη.Στοχος ειναι να μετατραπεί το Λονδίνο στην πιο  «περπατήσιμη πόλη του κόσμου» υποσχέθηκε ο δήμαρχος Σαντίκ Καν. Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής με βάση την οποία μέχρι το 2041 το 80% των μετακινήσεων θα πρέπει να γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το γραφείο του δημάρχου στηρίζει αυτό το σχέδιο με στόχο να βελτιωθεί η υγεία των κατοίκων και να μειωθεί η ρύπανση καθιστώντας τους δρόμους πιο «φιλικούς» για τους πεζούς.»Το να ωθήσουμε περισσότερους Λονδρέζους να περπατούν τακτικά είναι βασικό για την υγεία και τη μελλοντική ευημερία της πόλης μας», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο  Επίτροπος Περπατήματος και Ποδηλασίας, Γουίλ Νόρμαν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 92% των κατοίκων του πλανήτη ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας. Σχεδόν 9.500 Λονδρέζοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της μακροχρόνιας έκθεσής τους στη ρύπανση, όπως έδειξε μια μελέτη του 2015.

Η Living Streets, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί το περπάτημα ως μέσο μεταφοράς, θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και να γίνουν οι δρόμοι πιο ελκυστικοί και πιο προσβάσιμοι για τους πεζούς, ώστε οι άνθρωποι να κάνουν  γενικότερα πιο υγιεινές επιλογές.

Μια έρευνα των αρχών του Λονδίνου έχει δείξει ότι αν κάθε κάτοικος της πόλης των 8,8 εκατομμυρίων περπατούσε ή έκανε ποδήλατο για 20 λεπτά την ημέρα, θα μειωνόταν το κόστος περίθαλψης για το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας κατά περίπου 1,7 δισεκατομμύρια στερλίνες μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Μέχρι το 2041 ο πληθυσμός του Λονδίνου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 10,8 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν κατά 5 εκατομμύρια οι καθημερινές μετακινήσεις τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει