Η παχυσαρκία είναι κληρονομική;

77

Η κληρονομικότητα αναδεικνύεται ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν υγιείς ενήλικες με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κληρονομικότητας στο βάρος του σώματος είναι μεγαλύτερες από ότι πιστεύαμε.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», με βάση τα πορίσματα της έρευνας μπορεί να εξηγηθεί η σημαντική διακύμανση του βάρους που παρατηρείται ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο ίδιο περιβάλλον με διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας και καθιστική ζωή.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξέτασαν 1.622 εθελοντές με λεπτή σιλουέτα και υγιείς με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος όχι μικρότερο των 18. Έλαβαν δείγματα σάλιου για να κάνουν ανάλυση του DNA και διαπίστωσαν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των συγκεκριμένων εθελοντών προέρχονταν από οικογένειες των οποίων τα μέλη τους είχαν λεπτή σιλουέτα.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σαντάφ Φαρού: «Είναι εύκολο να κρίνουμε βιαστικά και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ίσως έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο του βάρους μας από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε».

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept