Κρατείστε δροσερό το σπίτι σας το καλοκαίρι

312

 Κλείστε τις περσίδες ή τις κουρτίνες σε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας, για να εμποδίσετε τις ακτίνες του ήλιου. (Να στρέψετε τις περσίδες προς τα κάτω, ώστε να βλέπετε το έδαφος όταν κοιτάτε από μέσα προς τα έξω, κι όχι προς τον ταβάνι).

2. Κρατήστε κλειστά και όλα τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες καθ ‘όλη τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης και ειδικά αν ο ήλιος χτυπά απευθείας πάνω στο σπίτι σας,. Αν είναι ανάγκη στην πολύ μεγάλη ζέστη, κρατήστε τα όλα κλειστά μέχρι να πέσει το βράδυ.

3. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, μπορείτε να καλύψετε τα τζάμια σας με αυτοκόλλητο φιλμ σκίασης (όπως έχουν τα αυτοκίνητα), τα οποία μπορούν να κρατήσουν σκοτεινά τα δωμάτιά σας και άρα πιο δροσερά.

4. Ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα. Ανοίξτε τα κεντρικά παράθυρα του σπιτιού σας, έτσι ώστε ο νυχτερινός αέρας να δροσίζει όλο το βράδυ το εσωτερικό του σπιτιού σας και αφήστε – αν είναι δυνατόν – όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές (ακόμη και τα φύλλα της ντουλάπας και τα ντουλάπια της κουζίνας).

5. Φροντίστε το πρωί να σηκωθείτε νωρίς και να κλείσετε εγκαίρως τα παράθυρα και τις περσίδες, πριν το ηλιακό φως αρχίσει και πάλι να “χτυπά” το σπίτι σας. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε το σπίτι πολύ νωρίς, ακόμα και στις 5 ή 6 τα ξημερώματα.

6. Δροσίστε το σπίτι σας με ανεμιστήρες. Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα οροφής, κι αν το σπίτι σας έχει πολλά επίπεδα, έναν ανεμιστήρα οροφής στον επάνω όροφο ή έναν ανεμιστήρα σοφίτας, ώστε να τραβήξει τη θερμότητα που συγκεντρώνεται στα πάνω δωμάτια και να την προωθήσει προς τα έξω.

7. Απενεργοποιήστε όλες τις πηγές θερμότητας. Μην χρησιμοποιείτε ή ελαχιστοποιήστε τη χρήση του φούρνου ή την ηλεκτρική κουζίνα σας για το μαγείρεμα. Καταναλώνετε κρύα φαγητά ή χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων ή μια υπαίθρια ψησταριά για το μαγείρεμα των γευμάτων σας.Απενεργοποιήστε τους λαμπτήρες, τον υπολογιστή σας και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept