Προστατεκτομή: Είναι δυνατόν να κάνεις σεξ μετά το χειρουργείο προστάτη;

470

προστατης
Περισσότερο ψυχολογικό και λιγότερο πραγματικό είναι το θέμα της σεξουαλικής ανικανότητας μετά το χειρουργείο στον προστάτη, όπως μας εξηγεί στο Medicalland.gr ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, Απόστολος Μπίσας.
Τι ακριβώς είναι ο προστάτης;
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα κι εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν ενίοτε επιπτώσεις, όχι μόνο στην καθημερινότητα και την ούρηση αλλά και στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους εφιάλτες των ανδρών.
«Παλαιότερα – όπως εξηγεί – όσοι έκαναν προστατεκτομή επειδή αλλάζει η δομή και χαλά ο εσωτερικός, ο λεγόμενος έσω σφιχτήρας, που είναι στην ουροδόχο κύστη υπήρχε θέμα παλινδρόμησης του σπέρματος στο εσωτερικό της κύστης. Αυτό δημιουργούσε την αίσθηση στον άνδρα πως δεν εκσπερμάτωνε. Καθώς δεν έβλεπε σπέρμα, το θεωρούσε ανικανότητα. Όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ένας άνδρας που κάνει προστατεκτομή, αν δεν αντιμετώπιζε πριν σεξουαλικά προβλήματα δεν έχει και μετά το χειρουργείο. Είναι λάθος όμως ένας ασθενής να θέτει θέμα ανικανότητας ή μειωμένης στύσης λόγω της επέμβασης».
Τι πρέπει να προσέχει ένας άνδρας;
Υπάρχουν διάφορες αιτίες, για τον καρκίνο του προστάτη και διάφορες θεραπείες, αναλόγως την ηλικία, όπως τονίζει. Γενικά, θεωρείται από τους καρκίνους που έχουν υψηλά ποσοστά ίασης, ανάλογα βέβαια και με τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς.
Ένας γρήγορος τρόπος διάγνωσης είναι το PSΑ, εξηγεί ο διευθυντής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου. Για θέματα που έχουν σχέση με διόγκωση του προστάτη, θα πρέπει να προσέχουν τις τιμές του PSΑ, ενώ σε περίπτωση υποψίας για δυσπλασία, τότε υπάρχει κι η βιοψία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί καρκίνος τότε η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία: φαρμακευτική αγωγή, ριζική προστατεκτομή, ορμονοθεραπεία, ακτίνες κ.ά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept