Η παρακεταμόλη ευθύνεται για κρυψορχία των αρρένων εμβρύων;

170

εγκυμοσυνη
Η λήψη παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine. 
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου υποστηρίζει ότι, αν και η παρακεταμόλη θεωρείται μέχρι σήμερα το ασφαλέστερο αναλγητικό κατά τη διάρκεια της κύησης, στην περίπτωση που η γυναίκα κυοφορεί άρρεν έμβρυο μπορεί να συντελέσει στην γέννηση παιδιού με κρυοψορχία. 
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι, αν και η χρήση της παρακεταμόλης για μια φορά δεν συνιστά πρόβλημα, αλλά τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η συστηματική χρήσης της για μια εβδομΆΔΑ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. 
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εμβολίασαν τα τρωκτικά με ανθρώπινο ιστό και στη συνέχεια του χορήγησαν ορμόνες που μιμούνται την κατάσταση της εγκυμοσύνης. Αν και η παραγωγή της τεστοστερόνης δεν μειώθηκε μετά από 24 ώρες, ωστόσο μετά από επτά ημέρες διαρκούς χρήσης παρακεταμόλης το ποσοστό τεστοστερόνης που παρήχθη από τον ανθρώπινο ιστό με τον οποίο είχαν εμβολιαστεί τα ποντίκια μειώθηκε κατά 45%.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του Κέντρου για την Αναπαραγωγική Υγεία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου «τα περιστατικά με ανωμαλίες που περιλαμβάνουν βλάβες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα είναι εξαιρετικά υψηλά. Μεταξύ νεαρών ανδρών στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, περίπου ένας στους έξι θα εμφανίσει κάποια ανωμαλία, γνωστή υπό τον γενικό όρο σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας. Στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του συνδρόμου, εξετάζουμε και την παράμετρο να ευθύνεται κάτι στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής των γονέων». 
Μελέτες έχουν δείξει ότι, περίπου το 65% των εγκύων έχουν πάρει παρακεταμόλη σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης. «Η παρακεταμόλη είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και ικανό να ρίχνει τον πυρετό. Δεν θέλουμε οι έγκυες να υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, σε περιπτώσεις όπου η παρακεταμόλη λαμβάνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, ενδεχομένως να υπάρχουν παρενέργειες», σημειώνει ο Δρ Ροντ Μίτσελ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. 
«Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις για τη χρήση της παρακεταμόλης και συγκεκριμένα την οδηγία ότι το φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται για το συντομότερο χρονικό διάστημα και την χαμηλότερη δυνατή δόση», συμπληρώνει. 
Οι ερευνητές συστήνουν λοιπόν στις εγκύους που έχουν ανάγκη από παυσίπονο για περισσότερο από μία ημέρα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ευρήματα ερευνών σε πειραματόζωα δεν ισχύουν πάντα για τον άνθρωπο, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου ροτ Εδιμβούργου. Πάντως, ο Δρ Κριστόφ Λις, επικεφαλής Εμβρυοϊατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ χαρακτήρισε τη μελέτη «σημαντική και τεκμηριωμένη».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ in.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept