Το ταλέντο της συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη- Η διάσημη που σπάει τη σιωπή της

223

 

999999

«Δεν έγινα διάσημη για να αποκτήσω όνομα και χρήματα. Επέλεξα τον δρόμο της επιτυχίας, για να σπάσω τα τείχη….»

Της Κατερίνας Φραγκουλάκη

Misty Copeland, είναι μια «μαύρη» γυναίκα που γράφει τη δική της ιστορία στον κόσμο του χορού. Η Misty Copeland, η πρώτη «μαύρη» μπαλαρίνα στις ΗΠΑ, ανοίγει τα χαρτιά της και την καρδιά της, αποκαλύπτοντας όλα όσα εκείνα, πολλές γυναίκες φοβούνται να πουν. Μιλάει για τον ρατσισμό, για τον κόσμο του χορού, για τον λαμπερό κόσμο του θεάματος και πως εκείνος αντιμετωπίζει το «διαφορετικό» τη «διαφορετικότητα», το «ξένο», εκείνο που στην ουσία είναι έξω από τα δικά τους χωράφια, από τα δικά τους νερά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Misty Copeland
Η κοπέλα που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της τέχνης στις ΗΠΑ και που σε κάθε της παράσταση γεμίζει με δάκρυα τα μάτια χιλιάδων «εραστών» της τέχνης, θα λύσει τη σιωπή της, αποκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες αλήθειες. Εκείνες τις αλήθειες που στα μάτια πολλών, φαντάζουν σαν πυροτεχνήματα, σαν δυναμίτες έτοιμοι να επαναστατήσουν με το δικό τους διαφορετικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο.
Άλλωστε στην τέχνη, κανείς δεν μπορεί να σε επαινέσει με λόγια. Η φιγούρα σου και μόνο πάνω στο θεατρικό σανίδι, αρκεί για να κάνει το θαύμα.

Και όλα ξεκινούν από το ταξίδι της στην Κούβα- Η «μαύρη» μπαλαρίνα, όπως ο Ξένος- Τύπος την αποκαλεί θα πεί δημόσια όλα όσα εκείνα πολλές γυναίκες φοβούνται να πουν. Πολλές σταρ, κρύβουν…. Εκείνη όμως δεν φοβάται- Δεν λυγίζει….

«Αφορμή για να γνωρίσω τον μαγικό αυτό κόσμο, (τον κόσμο των χορευτών της Κούβας) στάθηκε η επίσκεψή μου στην Κούβα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μια παράσταση, με επαγγελματίες χορευτές του μπαλέτου της Κούβας.

Ποια ήταν η δική της, πρώτη αντίδραση;

Η ποιότητα των χορευτών, ξεχωριστή. Σώματα δυνατά, Σώματα έτοιμα να υπηρετήσουν τον κόσμο του χορού. Θα πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της, η καλλιτέχνιδα που το 2015 έγινε η πρώτη «μαύρη» μπαλαρίνα που χόρεψε την Λίμνη των Κύκνων στην Αμερική, στο American Ballet Theatre.

Η πρώτη γυναίκα που έπεισε τους πάντες, ότι και οι μαύροι μπορούν. Ότι και στους μαύρους μπορούν να δοθούν θέσεις, που με μεγάλη ευκολία δίνονται σε έναν λευκό. Το ταλέντο της μαγεύει τους πάντες. Ενώ το άστρο της θα λάμψει όταν το 2002 παίρνει τον κεντρικό ρόλο μπαλαρίνας στο μπαλέτο «Το πουλί της Φωτιάς» και το 2007 είναι η πρώτη μαύρη σολίστ κλασικού χορού στο αμερικανικό μπαλέτο.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ!

Αποτέλεσμα εικόνας για Misty Copeland
Μάλιστα ο Μπαρακ Ομπάμα, είχε συγκινηθεί τόσο με την επιτυχία που γνώρισε η Misty, που την έχρισε μόνιμο μέλος- τιμής ένεκεν- του Council of Fitness, Sport and Nutrition, ένα τμήμα του υπουργείου Υγείας που αγωνίζεται εναντίον της παχυσαρκίας.

Η ίδια σε συνέντευξή της θα πει: «Για εμένα αυτός ο τίτλος, ήταν μια προσωπική μου μάχη. Το χρώμα σου πολλές φορές στιγματίζει την πορεία σου. Μα όταν έφτασα στην Κούβα και μου μίλησαν για την μακράν ιστορία και τον ρόλο του κλασσικού χορού στην καθημερινότητά τους, ένιωσα περήφανη. Ένιωσα πανέμορφα. Είδα πόσο διαφορετικό ήταν αυτό το θέατρο, σε σύγκριση με τα άλλα θέατρα του κόσμου. Στην Αμερική, η αλήθεια είναι όπως στα περισσότερα θέατρα, πρωταγωνιστούν άνθρωποι λευκού χρώματος. Αποτελεί παράδοση. Κάνοντας τον κόσμο του χορού, να μοιάζει σαν μια οικία που μπορούν μόνο να μπουν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν είναι λίγες οι φορές, που σκέφτομαι, μα « Ο κόσμος του χορού, ο κόσμος των τεχνών και του αθλητισμού, είναι ένας κόσμος ΑΝΟΙΧΤΟΣ. Εκεί οι άνθρωποι είναι ίσοι, πρέπει να είναι ίσοι. Άλλωστε αυτό που κάθε άνθρωπο τον οδηγεί στον κόσμο της επιτυχίας, δεν είναι το χρώμα του, δεν είναι η φυλή του αλλά το ταλέντο του, η ικανότητά του, η τάση του να θέλει να φτάσει ψηλά. Δεν έγινα διάσημη για να αποκτήσω όνομα και χρήματα. Επέλεξα τον δρόμο της επιτυχίας, για να σπάσω τα τείχη. Να ανοίξω τον δρόμο και στα άλλα παιδιά. Απο μικρή με καθοδηγούσε η δύναμη της ψυχής μου. Τέλος, να σας πω, πως απο το ταξίδι μου στην Κούβα κρατάω ένα πράγμα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον χορό στο αίμα τους. Πως να μην του δώσεις την ευκαιρία- Δεν πιστεύω πως ο ρατσισμός είναι κάτι που δεν μπορεί να νικηθεί»;

Η Misty Copeland, μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της και τα 5 αδέρφια της. Η οικογένειά της φτωχή. Μια οικογένεια όμως, που όπως όλα έδειξαν της έμαθε καλά να μάχεται για τα όνειρά της και να αποδεικνύει στον κόσμο το αυτονόητο!

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: huffingtonpost.it

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept