ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ: Σηκωθείτε αμέσως από τον καναπέ !

334

thleorash 2

Οι υπερβολικές ώρες που περνάμε στον καναπέ  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε νέα μελέτη που υπογραμμίζει πόσο η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.
Και κάτι νέο:Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής είναι κατά 70% αυξημένος σε όσουςπαρακολουθούν συχνά τηλεόραση, σε σχέση με εκείνους που το κάνουν σπάνια ή ποτέ.

Η έρευνα ξεκίνησε την περίοδο 1987-1989, και εξέτασε δείγμα 15.000 ενηλίκων, 45-64 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν παρακολουθούν τηλεόραση ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Τα στοιχεία ανανεώθηκαν δύο ακόμα χρονικές περιόδους, το διάστημα 1993-1995 και 2009-2011. Στα είκοσι συνολικά χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, 700 περίπου άτομα εκδήλωσαν φλεβική θρομβοεμβολή.

Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα, διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος για εκείνους που έβλεπαν πολύ τακτικά τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνους που δεν έβλεπαν ποτέ ή σπάνια.
Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι σ’ αυτό αποδιδόταν περίπου το 25% του κινδύνου. Η καθιστική ζωή, όμως, και πάλι εκτόξευε τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 50%

πηγή:in2life.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept