Παχύσαρκη μαμά, κίνδυνοι για το μωρό

133

Πιο μικρά είναι σε μέγεθος τα ωάρια των παχύσαρκων γυναικών, με συνέπεια να διατρέχουν κίνδυνο τα έμβρυα ή ως ενήλικες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction κι αναδημοσιεύει μέρος της η Daily Mail, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των εμβρύων στις παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες, συγκριτικά με εκείνες που διατηρούν ένα υγιές και φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Ακόμη και τα ωάρια των παχύσαρκων γυναικών είναι πιο μικρά, κάτι που διακινδυνεύει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης, αναφέρουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται από τέτοια έμβρυα (παχύσαρκων γυναικών) θα εμφανίσουν μακροχρόνια επιπτώσεις στην υγεία τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις δυνητικές επιβλαβείς αλλαγές κατά τη διάρκεια της σύλληψης, που σχετίζονται με το σωματικό βάρος της μητέρας.
«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι το βάρος μιας μητέρας κατά την εποχή της σύλληψης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, αργότερα στη ζωή των παιδιών τους. Αυτό που εντοπίσαμε εμείς είναι ότι η παχυσαρκία κατά την εποχή της σύλληψης φαίνεται ότι προκαλεί αλλαγές στο έμβρυο, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και πως αυτές οι αλλαγές, κατά πάσα πιθανότητα, είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν στις ωοθήκες, όπου ωριμάζει το ωάριο», εξήγησε ο Dr Roger Sturmey.
Η τελευταία αυτή μελέτη βρήκε, ότι τα ωάρια των παχύσαρκων ή υπέρβαρων γυναικών είναι σημαντικά μικρότερα από εκείνων που διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό τους βάρος κι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν σε ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής τους, περίπου στις πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα έμβρυα των παχύσαρκων γυναικών που έφταναν σε αυτό το στάδιο, το έκαναν περίπου 17 ώρες νωρίτερα, σε σχέση με τα έμβρυα των γυναικών με υγιές σωματικό βάρος, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στον πλακούντα.

Πηγή: Newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept