Διαβήτης τύπου 1 και μικροβίωμα*

143

ContentSegment_16892594$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος: Τα αντισώματα επιτίθενται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και υπεργλυκαιμία.
Η έρευνα έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και διαταραχών του μικροβιώματος, δηλαδή του συνόλου των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο και είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του οργάνου και, κατά συνέπεια, την υγεία του ιδιοκτήτη του.
Μέχρι τώρα, οι μελέτες δεν είχαν εξηγήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους το μικροβίωμα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Cell Host & Microbe», προσθέσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο.
Ο Aleksander Kostic και οι συνεργάτες του, από το Ινστιτούτο Broad των MIT και Χάρβαρντ, έχουν εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβίωμα και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα πρώτα χρόνια της ζωής 33 παιδιών και την πιθανή προδιάθεση στο γονιδίωμα για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από τη γέννηση έως τα 3 τους χρόνια αναλύθηκαν τακτικά δείγματα κοπράνων και έγινε συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Στα παιδιά που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1 οι ερευνητές παρατήρησαν 25% λιγότερα είδη στο μικροβίωμα του εντέρου περίπου έναν χρόνο πριν από την έναρξη της νόσου. Η αλλαγή στην ποικιλία μικροβίων οδήγησε σε μείωση των καλών βακτηρίων για την υγεία του εντέρου και σε αύξηση των δυνητικά επιβλαβών, κάτι που μπορεί να αύξησε τη φλεγμονή, η οποία είναι ένα φαινόμενο το οποίο σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1.
Από μελέτες και σε παιδιά που δεν έχουν διαβήτη τύπου 1, στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποκτήσουν γνώσεις για την ομαλή ανάπτυξη του μικροβιώματος στην παιδική ηλικία και διαπίστωσαν ότι, ενώ τα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν στο μικροβίωμα του εντέρου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ανηλίκων, η σύνθεση του μικροβιώματος και οι λειτουργίες του κάθε βακτηρίου είναι γενικά σταθερά σε όλα τα άτομα με την πάροδο του χρόνου.
«Γνωρίζοντας ποια είδη απουσιάζουν και ποια ακμάζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αν ανακαλύψουμε τους τρόπους για να χειραγωγήσουμε το μικροβίωμα. Με τη σειρά του, το μικροβίωμα προκαλεί ανοσορρυθμίσεις», λέει ο δρ Kostic. «Η έλλειψη της έκθεσης των παιδιών στο μικροβίωμα και σε άλλους δυνητικά μολυσματικούς παράγοντες μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει αυξημένη ευπάθεια σε ανοσολογικές παθήσεις».
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
 
* Το μικροβίωμα είναι ένα σύνολο μικροβίων με τα συνοδά τους γονίδια που υπάρχουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά είναι ένα νέο «όργανο», με μεγάλο εύρος μεταβολικών δραστηριοτήτων.
 
ΠΗΓΗ: Alessandra Gilardini, «Cell Host & Microbe»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept