Το λίπος μετατρέπεται από εχθρό του διαβήτη σε πιθανή θεραπεία

117

scientist working at the laboratory
Ένα νέο όπλο στον πόλεμο κατά του διαβήτη τύπου 2 έρχεται σε μια απροσδόκητη μορφή: το λίπος.
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει μία νέα κατηγορία ενδεχόμενων θεραπευτικών λιπιδίων, που ονομάζονται FAHFAs. Τα λιπίδια αυτά απαντώνται σε χαμηλότερα επίπεδα στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν την πάθηση.
Η χορήγηση FAHFAs σε διαβητικά ποντίκια βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την έκκριση ινσουλίνης, ανοίγοντας έναν νέο, εκπληκτικό δρόμο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την ασθένεια.
Το υπερβολικό βάρος και το σωματικό λίπος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα γονίδια παίζουν επίσης ρόλο, αλλά τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασθένεια παραμένουν άγνωστα.
«Υπάρχουν φάρμακα που διατίθενται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας, σχετικά με τις αιτίες που τον προκαλούν», είπε ο Alan Saghatelian, ο οποίος βρίσκεται στο Ινστιτούτο Salk για τις βιολογικές μελέτες. «Η ανακάλυψή μας βγήκε από τη βασική έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού του διαβήτη τύπου 2».
Οι ερευνητές μελετούσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγεται, προκαλώντας συσσώρευση της γλυκόζης στο αίμα. Συνήθως συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά οι ερευνητές της ομάδας του Kahn, στο Beth Israel Medical Deaconess Center, διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παχύσαρκα ποντίκια που ήταν ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ινσουλίνη.
Όπως αποδείχθηκε, έφεραν επίπεδα μιας τάξης λιπιδίων, που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, τα οποία ονόμασαν FAHFAs και ήταν αυξημένα κατά 16 έως 18 φορές περισσότερο. Οι ερευνητές υποπτεύθηκαν ότι αυτά τα λιπίδια ευθύνονταν για την αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, τότε η έρευνα για αυτά τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα λιπίδια θα μπορούσε κάποια μέρα να οδηγήσει σε μια θεραπεία του διαβήτη. Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 16 διαφορετικά είδη FAHFAs σε ποντικούς, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας.
Για να ελέγξουν ότι τα ευρήματά τους δεν περιορίζονται σε τρωκτικά, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα FAHFAs στα δείγματα αίματος του ανθρώπου, ανακαλύπτοντας χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης διάφορα τρόφιμα και ανίχνευσαν FAHFAs σε πολλά κοινά στοιχεία, όπως τα μήλα, το μπρόκολο, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά.
«Καταναλώνουμε τα προϊόντα αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι τοξικά», λέει ο Saghatelian, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα FAHFAs μπορεί να είναι ασφαλή για χρήση ως φάρμακο.
Για να δοκιμάσουν το πόσο καλά θα μπορούσαν τα FAHFAs να λειτουργήσουν ως μια πιθανή θεραπεία, οι ερευνητές χορήγησαν τα λιπίδια σε ανθεκτικά στην ινσουλίνη ποντίκια, και παρατηρήθηκε βελτίωση της φλεγμονής, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της πρόσληψης γλυκόζης.
Τα εργαστήρια Saghatelian και Kahn αναλύουν ανθρώπινους ιστούς που δείχνουν αύξηση ή μείωση των επιπέδων των FAHFAs, προκειμένου να εντοπίσουν τον μηχανισμό με τον οποίο εμπλέκονται στον μεταβολισμό. Τα φάρμακα θα μπορούσαν δυνητικά να αναπτυχθούν έτσι ώστε να αυξάνουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που παράγουν FAHFAs ή να μπλοκάρουν εκείνα που τα καταστρέφουν.
«Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το διαβήτη τύπου 2, θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε καλύτερες θεραπείες που θα θεραπεύουν την ασθένεια με λιγότερες παρενέργειες και αποτελεσματικότερες σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων», αναφέρει ο ο Alan Saghatelian.
 
ΠΗΓΗ: ScienceDaily.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept