Μετφορμίνη και γλυβουρίδη βοηθούν στον διαβήτη κύησης

130

metmorfini_mega
Η μετφορμίνη και η γλυβουρίδη, δύο κοινά φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, διαπιστώνει ότι τα δύο αυτά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 18 τυχαία επιλεγμένες κλινικές δοκιμές, ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσον η μετφορμίνη και η γλυβουρίδη είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές στον διαβήτη κύησης.
Η μετφορμίνη και η γλυβουρίδη ήταν το ίδιο αποτελεσματικές, καθώς δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ των διαφόρων φαρμάκων, τόσο για τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα, όσο και για τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).
Η μετφορμίνη όμως δείχνει να είναι ασφαλέστερη από τη γλυβουρίδη, η οποία φαίνεται να προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλότερο κίνδυνο νεογνικής υπογλυκαιμίας και μακροσωμία (βάρος νεογέννητου μεγαλύτερο από 4.000 kg).
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι, η μετφορμίνη και η γλυβουρίδη είναι κατάλληλες για χρήση στον τομέα της διαχείρισης του διαβήτη κύησης, λόγω του καλού γλυκαιμικού ελέγχου που επιτυγχάνουν.
ΠΗΓΗ: diabetes.co.uk

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept