Πώς αντιμετωπίζονται οι κεφαλαλγίες που δεν οφείλονται σε κρύωμα;

302

imikrania
Ο ισχυρός πονοκέφαλος ή οι ημικρανίες μπορεί πολλές φορές να έχουν νευρολογική βάση, να οφείλονται δηλαδή στο stress, την κούραση ή να είναι κληρονομικού τύπου. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κεφαλαλγίας που έχουν σχέση με προβλήματα και φλεγμονές στους παραρρινίους κόλπους.

της Χειρουργού ΩΡΛ, Αργυρώς Κυπραίου*
 
Οι πονοκέφαλοι, τους οποίους μπορεί να έχουμε κι όταν μπουκώσει η μύτη μας από κρύωμα, χωρίς όμως άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα στη μύτη, δάκρυα, φταρνίσματα, μπορεί να προέρχονται και από δυσχέρεια ρινικής αναπνοής σε χρόνια βάση. Δυσχέρεια απόρροια κλειστής μύτης, πολύ στραβού διαφράγματος και υπερτροφίας στις κόγχες, μόνιμο μπούκωμα που οφείλεται σε ανατομικά εμπόδια όπως είναι η υπερτροφία των ρινικών κογχών, τα μεγάλα κρεατάκια στα παιδιά και το στραβό διάφραγμα.
Το πολύ στραβό διάφραγμα και οι πολύ διογκωμένες κόγχες σε χρόνια βάση μπορεί να φέρουν επιπλοκές.
Τι είδους;
Κυρίως ιγμορίτιδα που φέρνει πονοκεφάλους.
Τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση;
Γεμίζουν υγρό οι παραρρίνιοι κόλποι, που έπρεπε να είναι κενοί, το οποίο στη συνέχεια γίνεται παχύρευστο και φέρνει πολύ έντονο πονοκέφαλο. Μάλιστα, τότε, παρουσιάζουμε ευαισθησία στην πίεση. Όταν πιέζουμε τα ζυγωματικά ή το μέτωπό μας νιώθουμε πόνο.
Προσοχή χρειάζεται και η κροταφογναθική άρθρωση -εκεί όπου ανοίγει και κλείνει η κάτω γνάθος. Μπορεί να οφείλεται σε κούραση, stress ή σε κακή σύγκλιση των δοντιών (σφίγγουν πολύ τα δόντια). Αυτή η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά μπορεί να φέρει έντονο πονοκέφαλο.
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Απελευθερώνουμε την αναπνευστική οδό, φτιάχνουμε το διάφραγμα και τις κόγχες, καθαρίζουμε τους παραρρινίους κόλπους.
Σε ό,τι αφορά στην ιγμορίτιδα, αρχικά, η θεραπεία γίνεται φαρμακευτικά με τη χρήση αντιβίωσης. Αν όμως δούμε πως επανέρχεται ή πως έχουμε επιπλοκές -δημιουργούνται πολύποδες από τις πολλές και χρόνιες ιγμορίτιδες- πρέπει να επέμβουμε χειρουργικά και να καθαρίσουμε τα ιγμόρια από πολύποδες ή κύστες.
 
* H Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
Επικοινωνία
mail: argyrokypraiou@gmail.com, www.faceanatomy.gr,
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept