Γιατί παχαίνουν τα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2;

261

slide_5
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ ενεργοποιούν τους αισθητήρες στα κύτταρα του εγκεφάλου που αυξάνουν την πείνα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που ακολουθούν αυτήν την αγωγή να συσσωρεύουν περισσότερο σωματικό λίπος, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Neuroscience», περιγράφει έναν νέο τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας και βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 παχαίνουν.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι αισθητήρες στον εγκέφαλο που ανιχνεύουν τα σάκχαρα και την ενέργεια ελέγχουν και τη διατροφική συμπεριφορά. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 παίρνουν τα αντιδιαβητικά που είναι γνωστά ως θειαζολιδινεδιόνες, τα οποία ενεργοποιούν ειδικά αυτούς τους αισθητήρες, όπως λέει και ο Johnny Garretson, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και στο Κέντρο Πρόληψης Παχυσαρκίας στην πολιτεία της Τζόρτζια.
Η μελέτη διαπίστωσε πως ενεργοποιούνται ο πολλαπλασιαστής περοξυσώματος υποδοχέα Υ (PPARΥ), οι αισθητήρες πείνας, ενώ γίνεται διέγερση των κυττάρων που σχετίζονται με την πρωτεΐνη AGRP, στη βάση του εγκεφάλου του υποθαλάμου. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα PPARΥ προκαλεί ανάγκη για αποθησαύριση των τροφών και για πρόσληψη τροφής. Όταν τα κύτταρα AGRP ενεργοποιούνται, τα ζώα αισθάνονται αμέσως πεινασμένα.
Οι θειαζολιδινεδιόνες συμβάλλουν στη θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη, όταν, δηλαδή, το σώμα δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τον τρόπο που θα έπρεπε.
 
ΠΗΓΗ: ScienceDaily

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept