Πώς λειτουργεί το βιονικό πάγκρεας;

145

Bionic-Pancreas-iPhone-CGM
Ένα βιονικό πάγκρεας που θα ελέγχει αυτόματα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά από τα τέλη του 2017.
Η συσκευή αναπτύσσεται από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, με επικεφαλής ερευνητή τον δρα Έντουαρντ Νταμιάνο, ο οποίος αποκαλύπτει τα επιτυχή αποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες εξωτερικών ασθενών.
 
Δρ Νταμιάνο 
Ο δρ Νταμιάνο ανέφερε -κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο 24ο Επιστημονικό και Κλινικό Κογκρέσο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων (AACE) 4 μελετών- ότι το βιονικό πάγκρεας μειώνεται ταυτόχρονα και η πιθανότητα υπογλυκαιμίας και τα μέσα επίπεδα της γλυκόζης.
Αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε ενήλικες, εφήβους και προ-εφήβους, ενώ ο δρ Νταμιάνο πρόσθεσε ότι το βιονικό πάγκρεας θα προσφέρει μέσα επίπεδα της HbA1c σε περίπου 6,5% ενηλίκων και παιδιών με διαβήτη τύπου 1.
 
Η συσκευή
Η συσκευή αποτελείται από ένα συνεχές μόνιτορ γλυκόζης Dexcom (CGM), δύο Tandem t: slim αντλίες έγχυσης και μαθηματικούς αλγορίθμους, που παίρνουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις σχετικά με την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη κάθε 5 λεπτά, βασιζόμενοι στις ενημερωμένες μετρήσεις CGM (Συνεχής Καταγραφή Γλυκόζης).
Οι δύο αντλίες ινσουλίνης χορηγούν ινσουλίνη και γλυκαγόνη αντίστοιχα, ενώ οι αλγόριθμοι εκτελούνται σε μια εφαρμογή του iPhone. Η τεχνολογία Bluetooth επιτρέπει στις αντλίες και το iPhone να επικοινωνούν και να υπολογίζουν τις απαιτούμενες δόσεις της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης που απαιτούνται για το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Ως εκ τούτου, το βιονικό πάγκρεας θα επιτρέψει σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να αγχώνονται πια για τη διαχείριση του σακχάρου τους και τις δόσεις φαρμάκου που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή. Η συσκευή διευκολύνει, επίσης, τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν είναι λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν τον διαβήτη τους.
Ο δρ Νταμιάνο και η ομάδα του σχεδιάζουν την τελική κλινική δοκιμή εντός του τρέχοντος έτους και έχουν στόχο να φέρουν το βιονικό πάγκρεας στην αγορά από τα τέλη του 2017.
 
www.diabetes.co.uk

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept