Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με το φύλο του εμβρύου!

159

diavitis-kuisis
Ο κίνδυνος για μια έγκυο να αναπτύξει διαβήτη κύησης -υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια της περιόδου που πλησιάζει στον τοκετό, ως αποτέλεσμα μικρότερων ποσοτήτων  ινσουλίνης από δυσλειτουργία των παγκρεατικών β-κυττάρων- επηρεάζεται από το φύλο του εμβρύου! Αυτό δείχνει μια μελέτη που έγινε σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, η οποία κράτησε 4 χρόνια.
Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο δρ Baiju Sach του Κέντρου Επιστημών Υγείας Sunnybrook στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, λέει το συμπέρασμά του, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism»: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ένα αρσενικό έμβρυο οδηγεί σε μεγαλύτερες αλλαγές του μεταβολισμού που σχετίζονται με την κύηση, απ’ ό,τι ένα θηλυκό έμβρυο».
Ο δρ Shah εξηγεί ότι ο διαβήτης κύησης πιστεύεται ότι συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού από μεταβολικές ανωμαλίες στη μητέρα και προσωρινές μεταβολικές αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και προσθέτει: «Μέχρι τώρα, τα προγράμματα δημόσιας υγείας συχνά επικεντρώνονται στο πώς η υγεία, η συμπεριφορά και η φυσιολογία μιας εγκύου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του μωρού της».
Ο Δρ Shah, από το Ινστιτούτο Κλινικής Αξιολογικών Επιστημών στο Τορόντο, συνεχίζει: «Αυτή η μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το μωρό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία της μητέρας και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει για μελλοντικές ασθένειες».
Το φύλο και τα «προβλήματα»
Οι συντάκτες αναφέρονται στο πώς το φύλο του μωρού και η κατάσταση ανοχής της γλυκόζης κατά την εγκυμοσύνη «μπορούν να προσφέρουν μαζί επίγνωση για τον διαβητικό κίνδυνο που διατρέχει μία γυναίκα μετά τον τοκετό» ή και σε επόμενη εγκυμοσύνη.
Σχεδόν 643.000 γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ Απριλίου του 2000 και Μαρτίου του 2010 μελετήθηκαν μέσω ασφαλιστικών αρχείων στην αναδρομική μελέτη, η οποία περιελάμβανε μόνο τις γεννήσεις ενός μωρού.
Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι η κυοφορία αρσενικού συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Η δεύτερη πως, αν ο διαβήτης αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης θηλυκού, οι μητέρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 μετά την εγκυμοσύνη.
Σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, η γέννηση ενός κοριτσιού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εξέλιξης σε διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη γέννηση αγοριού. Η κύηση αρσενικού εμβρύου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης συνολικά, αλλά δεν αυξάνει την πιθανότητα επανάληψής του σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη!
Σε γυναίκες που περνάνε την πρώτη τους εγκυμοσύνη χωρίς διαβήτη κύησης, ο αυξημένος κίνδυνος για τη νόσο αυτή που συνδέεται με ένα αρσενικό έμβρυο σε επόμενη εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα εμφανής σε εκείνες που προηγουμένως είχαν γεννήσει κορίτσι!
 
ΠΗΓΗ: https://www.medicalnewstoday.com/

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept