Τριγλυκερίδια και διαβήτης 2: Υπάρχουν ανατροπές!

68

holisterini-diatrofi-1728x800_c
Νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των γενετικά αυξημένων τριγλυκερίδιων σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα και είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα πολλά τριγλυκερίδια με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αλληλόμορφα -τα οποία είναι διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου γονιδίου- συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
 
Γενετικές παραλλαγές
Γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τα τριγλυκερίδια αξιολογήθηκαν μεταξύ 13.247 Ευρωπαίων και 3.238 Αφροαμερικανών συμμετεχόντων από 3 προοπτικές μελέτες. Οι ερευνητές στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια βαθμολογία κινδύνου με βάση τα τριγλυκερίδια (GRS), βασισμένη σε 31 επικυρωμένους πολυμορφισμούς μονών νουκλεοτιδίων (SNPs) (το πιο κοινό είδος της γενετικής ποικιλομορφίας).
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Yann Kilmentidis, επίκουρο καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας «Mel & Enid Zuckerman», παρατήρησε ότι, ενώ η αρχική τιμή των επιπέδων τριγλυκεριδίων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα αλληλόμορφα τα οποία σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη 2.
Αυτή η τάση παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλη.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα για τη σχέση μεταξύ των τριγλυκεριδίων, των γονιδίων και του διαβήτη τύπου 2.
 
ΠΗΓΗ: DiabetesCare

Μπορεί επίσης να σας αρέσει