Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε οι διαβητικοί με καρδιαγγειακά

14

heart-doctor
Ερευνητές πιστεύουν ότι τα δεδομένα της μελέτης τους μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το αν οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως καλύτερη διατροφή και περισσότερη άσκηση ή θεραπείες, όπως οι στατίνες (φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων).
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι πληροφορίες είναι ήδη ευρέως διαθέσιμες για πολλούς ασθενείς. Η πιο κοινή εκτίμηση σχετικά με τη νεφρική λειτουργία είναι ότι πρέπει να ελέγχεται το αίμα για κρεατινίνη, ένα άχρηστο προϊόν των μυών, με εξετάσεις που δείχνουν πόσο καλά τη φιλτράρουν τα νεφρά (ονομάζεται εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ή ΕΡΣΔ). Σχετικές εξετάσεις εκτιμάται ότι γίνονται 290 εκατομμύρια φορές κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια άλλη βασική εξέταση αφορά στη λευκωματουρία ή στο πόση από την πρωτεΐνη λευκωματίνη διαρρέει από τα νεφρά στα ούρα. Υψηλές ποσότητες δείχνουν την παρουσία βλάβης στα νεφρά. Είναι, επίσης, μια αρκετά κοινή δοκιμή, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση και νεφρική νόσο.
 
Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί
«Εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης έχουν στοιχεία για νεφρική βλάβη και νεφρική λειτουργία -που συχνά έχουν-, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει ένας ασθενής με καρδιαγγειακή νόσο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Kunihiro Matsushita. «Τα επίπεδα της χοληστερόλης και οι εξετάσεις αρτηριακής πίεσης είναι καλοί δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά δεν είναι αρκετοί.
 
Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο
Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ περίπου οι μισοί από τους καρδιοπαθείς πεθαίνουν από αυτήν προτού φτάσουν στη νεφρική ανεπάρκεια.
Αρκετές κλινικές οδηγίες συνιστούν ότι οι ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση και όσοι μπορεί να πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο να αξιολογούνται για τη λειτουργία των νεφρών και τις νεφρικές βλάβες.
Ο δρ Matsushita λέει ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν πως και άλλα άτομα που δεν καλύπτονται από τις συστάσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αξιολόγηση των νεφρών τους. Για παράδειγμα, όπως λέει, η ικανότητα πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα σημαντική στους Αφροαμερικανούς συμμετέχοντες στη μελέτη, όταν λήφθηκαν υπ’ όψιν η κρεατινίνη και η λευκωματουρία.
Οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν τις νεφρικές νόσους με καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι καλά κατανοητοί, αλλά ο δρ Matsushita υποστηρίζει ότι ανεπαρκώς λειτουργικά νεφρά μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση υγρού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Λέει, επίσης, ότι τα άτομα με νεφρική νόσο έχουν την τάση να μην λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τις καρδιακές παθήσεις, όπως οι στατίνες, πιθανόν επειδή συχνά αποκλείονται από κλινικές δοκιμές που έγιναν για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.
 
ΠΗΓΗ: British Heart Foundation

Μπορεί επίσης να σας αρέσει