Καρδιακή προσβολή: συμπτώματα

24

heart-doctor

Ένα άτομο που βιώνει μια καρδιακή προσβολή δεν μπορεί ακόμη να είναι σίγουρο για το τι του συμβαίνει. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και ακόμη και κάποιος που είχε στο παρελθόν ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα σε ένα επόμενο.

Παρόλο που τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί κάποιες φορές να είναι ασαφή και ήπια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καρδιακές προσβολές που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, όπως οι καρδιακές προσβολές που προκαλούν έντονο πόνο στο στήθος.
Πολύ συχνά οι ασθενείς αποδίδουν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής σε «μια απλή δυσπεψία», «λίγη κόπωση», ή «στρες» και, κατά συνέπεια, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα αν αντιληφθείτε ένα η περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά σε περίπτωση ηλικιωμένου ατόμου ή ατόμου με διαβήτη ή ατόμου με ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Αν και ο πόνος ή το «πλάκωμα» στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο σαγόνι, πονόδοντο και πονοκέφαλο.

– Δύσπνοια.

– Ναυτία, τάση προς εμετό ή/και γενική δυσφορία στην ανώτερη κοιλιακή χώρα.

– Εφίδρωση.

– Καούρα ή/και δυσπεψία.

– Πόνο στο χέρι (πιο συχνά στο αριστερό χέρι, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στο δεξί).

– Οσφυαλγία στο πάνω μέρος της πλάτης.

– Γενική αδιαθεσία (αόριστη αίσθηση ότι είναι άρρωστοι).

Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των καρδιακών προσβολών είναι «σιωπηλές», δηλαδή εκδηλώνονται χωρίς ευκρινή συμπτώματα και είναι ιδιαίτερα συχνά μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα αν αντιληφθείτε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: Candianews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει