ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΕΙΤΕ! Δείτε πότε μια ελιά πρέπει να βγει επειγόντως

873

elies-620x330
Οι ελιές ή αλλιώς σπίλοι είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των περισσότερων ανθρώπων. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη.
Τελικά πρέπει ή όχι αυτές να αφαιρούνται;
Απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.
Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί άνθρωπος ο οποίος δεν έχει έστω έναν καλοήθη όγκο στο δέρμα του.
Oι σπίλοι ή κοινώς ονομαζόμενοι «ελιές» είναι η συχνότερη καλοήθης βλάβη του οργανισμού μας. Αυτοί διαιρούνται σε πολλές κατηγορίες οι περισσότερες εκ των οποίων δε διατρέχουν κίνδυνο να μεταβληθούν σε κακοήθεις. Κάποιοι λίγοι σπίλοι όμως, αν και καλοήθεις, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως παρακολούθηση.
Ιδίως τα άτομα που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό σκουρόχρωμων σπίλων χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση η οποία πρέπει να γίνεται από τον Πλαστικό Χειρουργό.
Πρέπει να «πειράζουμε» τις ελιές;
Υπάρχει διάχυτη η άποψη στην ελληνική κοινωνία ότι «τις ελιές δεν πρέπει να τις πειράζουμε». Αυτό ισχύει μεν υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να τις τραυματίζουμε, αλλά είναι εντελώς λανθασμένο υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αφαιρούνται. Δεν εννοούμε με αυτό ότι πρέπει ο κάθε άνθρωπος να αφαιρέσει όλους τους σπίλους του σώματός του, αλλά όταν κάποιος σπίλος αρχίζει να γίνεται «ύποπτος» πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο δυνατόν.
Πότε αφαιρούμε ένα σπίλο;
Το πότε και αν πρέπει να γίνει η αφαίρεση ενός σπίλου το κρίνει μόνο ο γιατρός. Αυτό όμως που μας κάνει να υποψιαζόμαστε είναι η μεταβολή ενός σπίλου όσον αφορά στο χρώμα, στο σχήμα ή στο μέγεθός του. Επίσης, πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι που βρίσκονται σε παλάμες ή πέλματα αλλά και σε περιοχές που τραυματίζονται συχνά.
Εάν κάποιος σπίλος δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί εκτός εάν το επιθυμούμε για αισθητικούς λόγους.
Εκτός από τους σπίλους όμως, αισθητικό πρόβλημα μπορεί να αποτελούν διάφορες δυσχρωμίες (πανάδες) του δέρματος, οι οποίες μπορούν να αφαιρεθούν πολύ απλά.
Πως γίνεται η αφαίρεση των σπίλων;
Oι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων μπορεί να είναι διάφοροι:
χειρουργικά (με νυστέρι),
καυτηριασμός,
laser,
δερμαπόξεση,
με χημικές ουσίες, κ.λ.π.
Αφαίρεση σπίλων χωρίς σημάδια
Όταν ένας σπίλος αφαιρείται για αισθητικούς λόγους προσπαθούμε αυτό να γίνει χωρίς να μείνει καθόλου σημάδι. Υπάρχουν τεχνικές βάσει των οποίων αυτό είναι εφικτό.
Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
Πηγή: iatropedia

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept