Είστε έγκυος; Σταματήστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΤΩΡΑ!

115

egkymosini-kai-ilektroniko-tsigaro
Δοκιμές που έγιναν στην Αμερική δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που καπνίζουν οι έγκυες γυναίκες μπορούν να κάνουν κακό στο νευρικό σύστημα του εμβρύου αλλά και να οδηγήσουν στο να έχει μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία στην μάθηση και στην κίνησή του
Οι έρευνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έρχονται η μία μετά την άλλη, δείχνοντας όλες σχεδόν ότι το υποκατάστατο αυτό του κανονικού τσιγάρου κάθε άλλο παρά αθώο είναι. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, εστίασε στις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη και καπνίζουν αυτού του είδους τις συσκευές.
Η έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα αυτό μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του εμβρύου, καθιστώντας το εξίσου επικίνδυνο με το κανονικό κάπνισμα. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μαθησιακές δυσκολίες, σε περιορισμό των ικανοτήτων της μνήμης, να προκαλέσει κινησιακά προβλήματα αλλά και να κάνει το μωρό να είναι υπερκινητικό. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει ακόμα και το DNA του μωρού.
Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση για τις Εξελίξεις στην Επιστήμη στην Ουάσινγκτον. H επικεφαλής καθηγήτρια Judith Zelikoff είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αγέννητα έμβρυα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Οι έρευνες, λέει, δείχνουν ότι οι πιθανές βλάβες στο αγέννητο μωρό μπορούν να εμφανίσουν τις επιπλοκές τους πολύ αργότερα στην ζωή τους. Η αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απόλυτα ασφαλή για τις εγκύους και μικρά παιδιά, δεν είναι επιβεβαιωμένη.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι συμβαίνει το αντίθετο για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Οι έρευνές μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα ως εναλλακτική λύση για το κανονικό κάπνισμα».
Και καταλήγει: «Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συστατικών τους, οι έρευνές μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η τόσο πρώϊμη έκθεση των νεογνών σε συστατικά εναλλακτικά της νικοτίνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα».
Το καλύτερο πάντως που έχουν να κάνουν όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη είναι να αποφεύγουν εντελώς το κάπνισμα, είτε το κανονικό είτε αυτό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα χημικά που φθάνουν στο έμβρυο μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, και να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην υγεία του.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept