ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ! Σοβαρές ελπίδες για την πρόληψη εμφραγμάτων – εγκεφαλικών

9

Ένα γονίδιο που είναι ανενεργό σε ενήλικες παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων και των εγκεφαλικών εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια της Ιατρικής Σχολής. Η ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών και ίσως για την επιμηκυνση του προσδόκιμου ζωής και την καθυστέρηση της της γήρανσης του πληθυσμού.
brain
Το γονίδιο, Oct4, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των ζωντανών οργανισμών, και κατά τα φαινόμενα ααπενεργοποιείται μετά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει και άλλες λειτουργίες αλλά ο Owens και οι συνάδελφοί του έχουν βρει αποδείξεις για τον προστατευτικό ρόλο κατά το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Η ρήξη των πλακών αυτών είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Η μη έκφραση του γονιδίου σε ενήλικα κύτταρα έχει να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγείας τους, και θα μπορούλσε ενδεχομένος ενδεχομένως, αντιστρέφοντας μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης,» δήλωσε ο ερευνητής Gary K. Owens, PhD, διευθυντής του Robert M. Berne Cardiovascular Research Center Research Center.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Oct4 ελέγχει την κίνηση των λείων μυϊκών κυττάρων στα προστατευτικά ινώδη «caps», όπως λέγονται , των αθηρματικων πλακών μειώνοντας την πιθανότητα της ρήξης. Οι ερευνητές, επίσης, έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι το γονίδιο προωθεί πολλές αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που είναι ευεργετικές στη σταθεροποίηση των πλακών.
Αξίζει να σημειωθει ότι όταν οι ερευνητές μπλόκαρα την επίδραση του Oct4 σε παντίκια, υπέθεσαν ότι οι αθηροσκληρωτικές πλάκες θα μπορούσε να γίνουν μικρότερες, λόγω του μειωμένου αριθμού των λείων μυϊκών κυττάρων. Αντ ‘αυτού, οι πλάκες μεγάλωσαν, έγινα λιγότερο σταθερές και πιο επικίνδυνες.
Οι μελέτες υπαινίσσονται ότι μπορεί να είναι δυνατόν να αναπτυχθούν φάρμακα ή άλλους θεραπευτικούς παράγοντες που στοχεύουν το μονοπάτι της έκφρασης του γονιδίο Oct4. «Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη σταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών,» δήλωσε η Olga Cherepanova, PhD, που συμμετείχε στη μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει