Τι ακριβώς είναι η Τράπεζα Φαρμάκου;  

120

Φαρμακα
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα το 1/3 σχεδόν του πληθυσμού και κυρίως οι ανασφάλιστοι και άποροι, να έχουν αδυναμία πρόσβασης στο φάρμακο ή σε υπηρεσίες υγείας. Μόνο το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως μας είπαν οι αρμόδιοι,   δέχεται πάνω από 100 περιστατικά την ημέρα.
Η μεγάλη διάσταση του φαινομένου κι οι συνεχείς εκκλήσεις για δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, έχουν φέρει στην επιφάνεια αρκετές πρωτοβουλίες, οι οποίες συνήθως είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των προβλημάτων στελέχωσης συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ εγείρουν, όπως λέει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και θέματα αναφορικά στον τρόπο συλλογής, φύλαξης και διάθεσης των φαρμάκων που ακολουθείται.
Το πρόγραμμα του ΣΦΕΕ για την παροχή φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη αλλά είναι σε δεινή οικονομική θέση άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και σήμερα δίνει φάρμακα σε Ιδρύματα, Μητροπόλεις, παραρτήματα Κοινωνικών Ιατρείων: φάρμακα χημειοθεραπείας, εμβόλια, φάρμακα καθημερινής χρήσης κ.ά., όπως μας εξήγησαν και βέβαια συνεργασία στενά με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).
Ο ΣΦΕΕ, που στο τιμόνι του αναδείχτηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Πασχάλης Αποστολίδης, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης έχει προχωρήσει στη σύσταση της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης» για άπορους και ανασφάλιστους, ώστε η κρίση της οικονομίας να μην μετατραπεί σε κρίση της Υγείας.
Στόχος της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ» είναι να στέκονται διαρκώς αρωγοί τόσο ο ΣΦΕΕ ως θεσμικός φορέας, όσο και ολόκληρη η Φαρμακευτική Βιομηχανία, αλλά και οι Εταιρίες-Μέλη ξεχωριστά με την ενεργό συμβολή και συμμετοχή τους στην κοινωνική ανάγκη που υπάρχει, ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα για φαρμακευτική περίθαλψη βάσει των δυνατοτήτων τους και με τρόπο συντονισμένο και οργανωμένο να συνεισφέρουν ουσιαστικά, ώστε οι ανασφάλιστοι και άποροι να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη. Συνοπτικά, η «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ» λειτουργεί ως εξής:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κι άλλοι αξιόπιστοι φορείς καταγράφουν κι αποστέλλουν στο ΣΦΕΕ τις ανάγκες τους μηνιαίως. Ο ΣΦΕΕ  αξιολογεί τα αιτήματα και υπογράφεται Συμφωνητικό Συνεργασίας με τους φορείς που πληρούν τα κριτήρια. Διερευνά πόσα αιτήματα μπορούν να καλυφθούν από τα ληξιπρόθεσμα φάρμακα και όσα δεν μπορούν να καλυφθούν θα τα προωθεί στις εταιρίες-μέλη του για να τα ικανοποιούν απευθείας από το κανονικό τους απόθεμα, βάσει των δυνατοτήτων τους. Οι Εταιρίες-Μέλη του ΣΦΕΕ παρέχουν φάρμακα από το στοκ τους αλλά κι από επιστρεφόμενα σκευάσματα βάσει των δυνατοτήτων τους.
Για το πρόγραμμα Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης» για άπορους και ανασφάλιστους μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής:
ΙΣΑ: Υπεύθυνες Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:  Ελένη Μελιάδου, παιδίατρος 6946060910, Άννα Παπαπροκοπίου, Φαρμακοποιός, τηλ.: 6948724162,  e-mail:  isathens@isathens.gr
ΣΦΕΕ: Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, Χαλάνδρι, Αθήνα, Τηλ: 210 68 91 101, Fax: 210 68 91 060
 
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept