Οι βολβοί που ρίχνουν τη χοληστερίνη… αλλά σας ανεβάζουν αλλού…

1.585

Τους βολβούς οι Ελληνες τους έτρωγαν από την αρχαιότητα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κουζίνα τους χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο, χιλιάδες χρόνια τώρα. Ψημένους και αρτυμένους στο ξύδι, όπως ακριβώς περιγράφει ο Διοσκουρίδης. Τα άνθη του βολβού γίνονται ομελέτα.

Στην Κρήτη οι βολβοί είναι αγαπημένο φαγητό. Τους χρησιμοποιούσαν για τις διουρητικές τους ιδιότητες και για να υποβοηθήσουν τους δυσκοίλιους.

Κάποτε, όταν ο βαρύς χειμώνας σκέπαζε τη γη με χιόνι και δεν μπορούσαν να ξεπεταχτούν τα λαχανικά οι άνθρωποι δεν είχαν τι να φάνε και έσκαβαν τη γη αναζητώντας ρίζες για να τραφούν.

Από εκείνες τις ξεχασμένες μέρες το μόνο που απέμεινε είναι η μνήμη του φαγητού αλλά και η αγάπη για τα βολβώδη λαχανικά.

Τα άλλοτε χειμωνιάτικα λαχανικά, επέζησαν στη γλώσσα μας ενώ συναντάμε και ροδαλές ή και λευκές ρέβες, στους πάγκους των μανάβηδων, το χειμώνα.

Είναι  γογγυλώδεις ρίζες από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών γι αυτό κι η γεύση τους φέρνει συχνά στο νου τη γεύση του λάχανου.

Ρίζες του φυτού δαυκός είναι και τα όμορφα, φωτεινά πορτοκαλιά καρότα, όπως και τα λευκά καρότα, τα δαυκιά ή η χοντρή και κακοσχηματισμένη σελινόριζα.

Κι όλα τους είναι πολύ θρεπτικά, δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες, ενώ δίνουν τόσο μεστή γεύση στα φαγητά μας, που αξίζει να τα επανεντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Οι παραγωγοί που μαζεύουν τους βολβούς και τους πουλάνε στη λαϊκή μιλάνε για τον κόπο και την ταλαιπωρία τους, αλλά ξέρουν ότι προκειται για φαγητο που χαρίζει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό.

Ένα ακομη παράδειγμα ειναι τα παντζάρια. Αγαπημένο χειμωνιάτικο κυρίως συνοδευτικό, που δίνει χρώμα και γεύση στο τραπέζι μας. Τα απολαμβάνουμε συνήθως βραστά, σε φέτες ή ξυσμένα, με ελαιόλαδο και ξίδι ή γιαούρτι με σκόρδο και καρύδια σαν παντζαροσαλάτα δηλαδή.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept