Η σοκολάτα μπορεί να γίνει αφορμή για διπλωματικό επεισόδιο;

165

Η έμπνευση κατά πολλούς, γκάφα για άλλους, του σεφ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, να βάλει σοκολατάκια μέσα σε ένα παπούτσι για επιδόρπιο, σε επίσημο δείπνο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, στάθηκε αφορμή για ποικίλα σχόλια.

Οι περισσότεροι Ιάπωνες το χαρακτήρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν “μεγάλο ολίσθημα” και μέχρι τώρα, δεν μάθαμε πως αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε , αν δηλαδή έφαγε τελικά τα σοκολατάκια μέσα από το παπούτσι.

Για την ακρίβεια δεν ήταν πραγματικά παπούτσια, αλλά μεταλλικά, που δημιουργήθηκαν από το βρετανικό σχεδιαστή προϊόντων Tom Dixon Studio.
Ο σεφ του Ισραήλ, Segev Moshe, ο οποίος είναι και ο ιδιωτικός σεφ του πρωθυπουργού Netanyahu, προετοίμασε το γεύμα.

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Ισραήλ δήλωσε στον Yomiuri Shimbun  ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του απολάμβαναν το δείπνο », ενώ οι Times του Ισραήλ ανέφεραν πως  μια πηγή δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Αμπε ζήτησε από τον σεφ να μαγειρέψει και  στην Ιαπωνία. Μπορεί η γλώσσα της διπλωματίας να μην πικράθηκε από το παπούτσι σοκολάτας, άλλα κανένας δεν μπορεί να ξέρει τί πραγματικά σκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Abe.

Ισραηλινοί και Ιάπωνες διπλωμάτες πάντως σχολίασαν εκτενώς το θέμα κάνοντας λόγο για «ντροπή» και «εξευτελισμό» σημειώνοντας πως είναι γνωστή η απέχθεια των Ιαπώνων για τα παπούτσια και τα υποδήματα, τα οποία θεωρούν ιδιαίτερα ακάθαρτα, καθιστώντας ασυγχώρητο το λάθος των υπευθύνων, που δεν ενημέρωσαν σχετικά τον σεφ.

«Ήταν μια ανόητη και αναίσθητη επιλογή», δήλωσε στην εφημερίδα Yediot Aharonot ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως επισήμανε «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην ιαπωνική κουλτούρα από τα παπούτσια. Όχι μόνο τα βγάζουν όταν μπαίνουν στο σπίτι τους, αλλά φροντίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτά και στα γραφεία τους. Ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του δεν φοράνε παπούτσια στη δουλειά. Είναι το ίδιο με το να σερβίρεις σε έναν Ισραηλινό επισκέπτη σοκολατάκια μέσα σε ένα πιάτο σε σχήμα χοίρου!».

 

Πηγή:kotaku.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept