Όλη η αλήθεια για το χυμό κράνμπερι

322

Ένα θαυματουργό γιατροσόφι για την ουρολοίμωξη, είναι ο  χυμός του κράνμπερι (βακκίνιο). Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) αμφισβητεί όμως την αποτελεσματικότητά του στο προσχέδιο των νέων κατευθυντήριων που εξέδωσε σχετικά με την αντιμετώπιση της εν λόγω λοίμωξης του  ουροποιητικού.

Αν και ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο χυμός μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη θεραπεία της ασθένειας, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια δεν είναι επαρκή ώστε να συστήνεται στο πλαίσιο της πρότυπης θεραπείας των ουρολοιμώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προληπτικό μέτρο ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Τα μέτρα που προτείνει το Ινστιτούτο στους ασθενείς με ουρολοίμωξη είναι να πίνουν πολύ νερό ή άλλα υγρά και να λαμβάνουν παυσίπονα. Συνιστά επίσης την επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διερευνηθεί αν χρειάζεται να συνταγογραφηθεί αντιβίωση, χωρίς αυτή να είναι πάντοτε απαραίτητη.

«Αναγνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού επιβάλλουν τη λήψη αντιβίωσης, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σύνεση τη χρήση αυτών των φαρμάκων» σχολιάζει ο καθηγητής Μαρκ Μπέικερ, διευθυντής του κέντρου σύνταξης των κατευθυντήριων οδηγιών του Ινστιτούτου, σύμφωνα με το BBC. «Οι νέες οδηγίες μας έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των αντιβιοτικών. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει ώστε να προστατευτούν αυτά τα σωτήρια φάρμακα και να εξασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα επιβαρυνθεί με παρενέργειες από θεραπείες που δεν χρειάζεται».
Πηγή:onmed.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept