Τι είναι τα τρανς λιπαρά; – Γιατί είναι επικίνδυνα – Τι μέτρα θα λάβει ο ΠΟΥ

479

Τα trans λίπη είναι μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια, βρίσκονται σε διάφορες μαργαρίνες, στο fast food, σε ορισμένα μπισκότα και σε ο,τιδήποτε τηγανητό με υδρογονωμένα φυτικά λάδια. Αυξάνουν την κακή χοληστερίνη στο αίμα (LDL) και προκαλούν αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Στο έτοιμο ή πρόχειρο φαγητό είναι αναμενόμενο να υπάρχουν, αλλά συχνά, εν αγνοία μας, τα βάζουμε και στο τραπέζι μας.

Στις αγορές στο σουπερ μάρκετ, πρέπει να κοιτάζουμε τις ετικέτες.

Συνήθως, αναγράφονται “τρανς ή υδρογονωμένο λίπος”, αλλά και  στο σπίτι τσιγαρίζοντας και μαγειρεύοντας τα τρόφιμα με τα λάδια.Είναι πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε μικρές ποσότητες τρανς λιπαρών στην διατροφή μας, αλλά μπορούμε να μην τα κάνουμε “κανόνα” στο καθημερινό μας διαιτολόγιο». Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι ενήλικες και τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν το πολύ το 1% των ημερήσιων θερμίδων τους με τη μορφή τρανς λιπαρών.

Γιατί ο Π.Ο.Υ λέει «ΟΧΙ» στα τρανς λιπαρά

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε  σχέδιο απομάκρυνσης των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία στα επόμενα 7 χρόνια, για να αποτρέψει 500.000 θανάτους διεθνώς τον χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου. Παράλληλα, η κατανάλωση τους άρχισε να σχετίζεται σε κάποιες ερευνες ακόμα και με καρκινογενέσεις.

Όμως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απόφαση αυτή του Π.Ο.Υ, μόνον οφέλη θα έχει στον πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά που ως μελλοντικοί ενήλικες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα τρανς λιπαρά στη διατροφή τους.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept