Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα

150

Δύο είναι τα ζητούμενα με τα βιολογικά τρόφιμα. Αφενός οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τα θρεπτικά τους συστατικά και αφετέρου θέλουν να εφησυχάζουν ότι δεν κινδυνεύουν από τα φυτοφάρμακα που περιέχουν τα  υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά.

Εκατοντάδες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στα περισσότερα από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, παρά τη διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη. Βρήκαν, ωστόσο, ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Στην ουσία, πρόκειται για τους λεγόμενους “δευτερογενείς μεταβολίτες” των φυτών, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία για πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα βιολογικά προϊόντα, βρέθηκαν πως είχαν 19%-69% περισσότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποικιλία αυτών των αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Στην ουσία όμως πρόκειται για τα φυτοθρεπτικά συστατικά παράγονται από το κάθε φυτό για τη δική του προστασία. Για παράδειγμα, το μπρόκολο απελευθερώνει την πικρή ένωση σουλφοραφάνη, όταν κάποιος το μασάει, προκειμένου να “απωθήσει” την “επίθεση” που δέχεται. Έτσι, τα ζωύφια δαγκώνουν το φυτό και μετά απομακρύνονται.

Η διαφορά με τα φυτά που έχουν φυτοφάρμακα έγκειται σε ακριβώς αυτό το θεμα. Το φυτό παράγει λιγότερες από αυτές τις προστατευτικές ενώσεις.

Αυτή όμως είναι μία  θεωρία, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να την υποστηρίξουν.

Το πιο πιθανό είναι ότι η διαφορά έχει να κάνει με το λίπασμα. Τα φυτά που παίρνουν υψηλή δόση συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων χρησιμοποιούν περισσότερες ουσίες για να αναπτυχθούν, παρά για να αμυνθούν.

Η μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα βιολογικά τρόφιμα συνεπάγεται  και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση.

Για παράδειγμα οι βιολογικής καλλιέργειας φράουλες είναι πιο γλυκιές και έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και περισσότερα φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Το εκχύλισμα από βιολογικής καλλιέργειας φράουλας βρέθηκε ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο ορθό και στον μαστό σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το εκχύλισμα από φράουλες συμβατικής καλλιέργειας.

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες δείχνουν υψηλότερη αντιοξειδωτική εντούτοις δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές έρευνες σχετικά με την επίδραση από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων απέναντι σε ανθρώπινες ασθένειες σύμφωνα με το iatropedia.gr

Με βάση τα επίπεδα αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών στοιχείων, τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να θεωρηθούν κατά 20%-40% πιο υγιεινά. Αυτό είναι το ισοδύναμο της προσθήκης 1-2 μερίδων λαχανικών σε ένα διατροφικό πλάνο 5 ημερών.

Αλλά τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να είναι και 40% πιο ακριβά, οπότε στο ίδιο κόστος, θα μπορούσε κανείς απλά να αγοράσει αυτές τις 1-2 επιπλέον μερίδες και να πάρει συνολικά την ίδια ποσότητα φυτοθρεπτικών στοιχείων.

Καθαρά από άποψης θρεπτικών συστατικών ανά ευρώ κόστους, δεν είναι και τόσο σαφές ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει