Καθηγήτρια Χάρβαρντ: Το έλαιο καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο

464

Το έλαιο καρύδας έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα μία έρευνα το 2016 είχε καταδείξει ότι 70% των Αμερικανών θεωρούσε το έλαιο καρύδας ως ένα από τα πιο υγιεινά που κυκλοφορούν στην αγορά.Η δρ. Michels λέει ότι είναι πολύ χειρότερο από το λαρδί (το λίπος από την κοιλιά του γουρουνιού).

Ωστόσο καθηγήτρια της της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πιστεύει το αντίθετο. Η δρ. Karin Michels, η οποία ηγείται και του ερευνητικού ογκολογικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, σε 50λεπτη βιντεοσκοπημένη ομιλία της τόνισε τα νέα δεδομένα.Μεταξύ άλλων, ανέφερε στο ακροατήριο ότι το «έλαιο καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο και είναι μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει», όπως γράφει η γερμανική έκδοση του Business Insider.

Πολλοί θεωρούν το έλαιο καρύδας ως απαλλαγμένο από κακό λίπος, ωστόσο η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει συστήσει στους πολίτες να περιορίσουν τη κατανάλωσή του. Αν και το λάδι αυτό έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοιλές, οι καρδιολόγοι γνωρίζουν καλά ότι, ναι μεν είναι γευστικό, αλλά είναι επιβλαβές για τις αρτηρίες.

Η άνοδος στις πωλήσεις ελαίο καρύδας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπειτα από δύο μελέτες του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που εξέτασαν τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, ένα είδος που υπήρχε στις καρύδες. Οι συμμετέχοντες που τα κατανάλωσαν, έκαψαν περισσότερο λίπος και το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως το Άγιο Δισκοπότηρο της καύσης λίπους.

Η ιατρική βιομηχανία, παρόλα αυτά, δεν πείστηκε, ούτε καν και η συντάκτρια της μελέτης, η οποία εξήγησε ότι οι καρύδες περιέχουν μόνο 14% των λιπαρών οξεών μέσης αλυσίδας, ενώ οι συμμετέχοντες της έρευνας κατανάλωσαν το 100%.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept