Ποιά ψάρια είναι ακατάλληλα για κατανάλωση- Τι λένε οι ειδικοί

503

Συναγερμός  έχει σημάνει από τους ειδικούς, μετά την εισβολή τοξικών ψαριών στις ελληνικές θάλασσες: Λεοντόψαρο, γατόψαρο και λαγοκέφαλος «μετανάστευσαν» στο Αιγαίο, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πολλαπλασιάζονται  σιγά-σιγά στις ελληνικές θάλασσες  και όχι μόνο είναι δηλητηριώδη  άλλα διαταράσσουν και το οικοσύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο λαγοκέφαλος μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο,όπως γράφει το ipop.gr,μεταναστεύοντας από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.

Από το 2015 , έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες το λεοντόψαρο, το οποίο μοιάζει με τη σκορπίνα.

Το λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Τα αγκάθια του έχουν κάποια τοξίνη με επιπτώσεις στον άνθρωπο, που όμως διορθώνεται.

Στο Αιγαίο απειλεί να φτάσει και για το γατόψαρο. Το γατόψαρο είναι δηλητηριώδες ψάρι που εντοπίζεται στις θάλασσες στο Ισραήλ και την Τουρκία και δεν αποκλείεται να το δούμε και στις ελληνικές θάλασσες.

Πού οφείλεται, όμως, αυτή η ξαφνική εμφάνιση ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσας; Βασική αιτία είναι η κλιματική αλλαγή. Πάντως, απ’ την μεριά τους οι ιχθυοπώλες επισημαίνουν ότι ο καταναλωτής δε θα πρέπει να φοβάται καθώς τα ψάρια αυτά απορρίπτονται από τους ψαράδες και δε διοχετεύονται ποτέ στην αγορά.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept