Το γάλα δεν φτιάχνει μόνο γερά οστά- Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

144

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στοχος των επιστημόνων είναι να υπάρχει πρόληψη,ενημέρωση αλλά και σωστή διατροφή. Στον τομέα διατροφή, νέα ευρήματα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενθαρρύνει όσους δεν θέλουν να τα αποχωριστούν από την καθημερινότητά τους, φοβούμενοι οτι μπορεί να τους βλάψουν. Σύμφωνα με έρευνα, η ημερήσια κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλατος και γιαουρτιού είχε μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με το συνδυασμό τυριού-βουτύρου.

Ως στάνταρντ μερίδα θεωρείται ένα ποτήρι γάλα των 244 γραμμαρίων, ένα γιαούρτι ίδιου βάρους, ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων και ένα κουταλάκι βούτυρο πέντε γραμμαρίων.

Όσον αφορά ειδικά τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, η υψηλότερη κατανάλωση (σχεδόν τρεις μερίδες ημερησίως) σχετιζόταν -σε σχέση με όσους κατανάλωναν έως μισή μερίδα τη μέρα- με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα (3,3% έναντι 4,4%) και λιγότερα σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (3,7% έναντι 5%).

Η νέα μεγάλη διεθνής μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών, σε 21 χώρες,διήρκεσε μια 10ετία και ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δήλωσαν ότι, μετά από τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept