Mέλι: Πότε είναι νοθευμένο- πως να το εντοπίσετε

424

Το υψηλής ποιότητας μέλι περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν  οργανικά οξέα και  φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το μέλι ειναι πολύτιμο γι αυτό και η ζήτησή του υπερβαίνει πολλές φορές την προσφορά, ενώ οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται εξαιτίας της μόλυνσης από φυτοφάρμακα. Κάπου εκεί, στο βωμό του κέρδους ξεκινά η νοθεία του.

Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι  το έκτο κατά σειρά είδος διατροφής, που είναι ευάλωτο σε νοθεία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ένα στα επτά βαζάκια με μέλι που ανοίγεται κάθε μέρα,δεν είναι ότι αναφέρει η ετικέτα, αλλά προσμίξεις μελιού με άλλα προιόντα, κυρίως με την προσθήκη ζάχαρης, μελάσας, σιροπιού πατάτας ή σιροπιού ζάχαρης.

.Ένα από τα πιο ανησυχητικά δεδομένα που ακούστηκαν από εκπρόσωπο της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ της Κρύνικα στη νότια Πολωνία αφορά τη νοθεία είναι πως η τιμή του μελιού, ίσως ειναι ο δείκτης της νοθείας του. Όσα είναι πιο φθηνά έχουν υποστεί νοθεία, αλλά ο καταναλωτής,  « δεν είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά»όπως  αναφέρε ο Σλοβένος μελισσοκόμος Αντρέι Καντόφ Μπόροφσακ.

«Από τα χιλιάδες δείγματα μελιού που υποβλήθηκαν σε ελέγχους σχεδόν το 14% αποδείχθηκε ότι ήταν νοθευμένο», ανέφερε ο ίδιος, επικαλούμενος κοινή ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νοθευμένα τρόφιμα.

Ερευνητές έθεσαν υπό έλεγχο συνολικά 2264 δείγματα μελιού από διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ (μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόνο 20% του μελιού προερχόταν από την ΕΕ ήταν καθαρό.

Η νοθεία όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα γύρω από το μέλι. «Η μόλυνση του μελιού από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έχει γίνει πια μάστιγα» λέει χαρακτηριστικά ο Μπόροφσακ. Τα παρασιτοκτόνα διεισδύουν στην κηρήθρα, ενώ οι νεονικοτινοειδείς ουσίες συμβάλλουν στην εξαφάνιση των μελισσών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πέτερ Κότσμους, πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας, οι μέλισσες είναι τα πιο υποτιμημένα έμβια όντα. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η εξαφάνιση των μελισσών ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και λιμούς, ακόμη και ανθρωπιστικές καταστροφές που δεν έχουμε γνωρίσει ως τώρα» αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με τη dw.com.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept