Και οι μεν νομότυποι και οι δε ανυποψίαστοι- Μάθετε τα μυστικά της ετικέτας των τροφίμων.

96

Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα προϊόν, τόσο πιο βλαβερό είναι για την υγεία. Οι εταιρίες, μπορεί να αναγράφουν στην ετικέτα, με κωδικό, τα βλαβερά συστατικά, όμως οι καταναλωτές, δεν ξέρουν να τα διαβάζουν.

Έτσι και οι μεν, είναι νομότυποι και οι δε, ανυποψίαστοι. Τα τρόφιμα, φέρουν ετικέτα, αλλά, πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνουν. Από τα δημητριακά μέχρι τα πατάκια και από τα σαπούνια, μέχρι τα λάδια, ο κατάλογος είναι μεγάλος, και μάλλον, θα πρέπει να είμαστε πλέον, περισσότερο διστακτικοί, προτού τα βάλουμε στο στόμα μας.

BHA (βουτυλική υδροξυανισόλη, Ε 320) Θα την βρείτε: σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια, διαιτητικά συμπληρώματα και φυτικά έλαια.

Αυτό το συντηρητικό χρησιμοποιείται για να αποτρέψει το τάγγισμα σε τρόφιμα που περιέχουν έλαια. Δυστυχώς όμως σχηματίζει ενδεχόμενες καρκινογόνες αντιδραστικές ενώσεις στο σώμα μας. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Japanese Journal of Cancer Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΒΗΑ «ευλόγως πιθανώς να είναι μια καρκινογόνος ουσία», οπότε καλό είναι να την εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Parabens Θα τα βρείτε: στα σαμπουάν και κυρίως σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς και σε ενυδατικά προϊόντα, κρέμες προσώπου, αντηλιακά και ως συντηρητικά σε τρόφιμα

Αυτά τα συνθετικά συντηρητικά, χρησιμοποιούνται για την αναστολή της μούχλας στα τρόφιμα, αλλά και στις βιομηχανίες κοσμετολογίας και φαρμάκων για τις βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες ιδιότητές τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα parabens μπορεί επίσης να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματός σας. Μια μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωσή τους μειώνει την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης σε αρουραίους και ότι έχουν βρεθεί parabens σε ιστούς του καρκίνου του μαστού.

Μερικώς υδρογονωμένα έλαια Θα τα βρείτε: σε κατεψυγμένες πίτσες, στέρεες μαργαρίνες, καθώς και άλλα λίπη και έλαια με σκληρή δομή.

Επιτρέπεται στα προϊόντα να γράφουν μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρά, εφόσον έχουν λιγότερο από μισό γραμμάριο ανά μερίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν 0,49 γραμμάρια ανά μερίδα και να εξακολουθούν να αναγράφουν χωρίς trans λιπαρά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δύο γραμμάρια είναι το μέγιστο που επιτρέπεται να καταναλώσουμε σε μια ημέρα, καταλαβαίνουμε το τι σημαίνει αυτό. Η μερική υδρογόνωση αυξάνει την διάρκεια ζωής του προϊόντος και μειώνει τις απαιτήσεις ψύξης. Πολλές φορές εμφανίζεται στις ετικέτες με συγκαλυμμένες ονομασίες όπως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Νιτρώδες νάτριο Θα το βρείτε: σε επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον και λουκάνικα, αλλά και σε αρκετά λαχανικά.

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βακτηριδίων στα τρόφιμα και για να διατηρήσουν τις ροζ αποχρώσεις στα επεξεργασμένα κρέατα. Δυστυχώς όμως όταν περνούν στον οργανισμό, μπορεί να συγχωνευθούν με αμινοξέα (των οποίων το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή) για να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, ισχυρές καρκινογόνες ενώσεις. Το ασκορβικό και ερυθορβικό οξύ –κυρίως η βιταμίνη C- έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο, και οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν προσθέσει τώρα ένα ή και τα δύο αυτά προϊόντα. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι να περιορίσετε την πρόσληψή τους.

Χρώμα καραμέλας Θα τα βρείτε: σε αναψυκτικά τύπου cola.

Αυτό το πρόσθετο δεν θα ήταν επικίνδυνο αν παρασκευαζόταν με τον… παλιομοδίτικο τρόπο -με νερό και ζάχαρη. Αλλά η βιομηχανία τροφίμων ακολουθεί μια διαφορετική συνταγή: επεξεργάζεται τη ζάχαρη με αμμωνία, η οποία μπορεί να παράγει βλαβερές καρκινογόνες ουσίες, μόνο και μόνο για να δώσει στα αναψυκτικά τύπου cola, το καραμελένιο χρώμα τους. Ένας ακόμη λόγος για να καταργήσετε τα αναψυκτικά;

Χρωστικές ύλες τροφίμων Θα τις βρείτε: σε καραμέλες, ποτά και γλυκά.

Πολλά γλυκά και καραμέλες με γεύση φρούτων και ζαχαρούχα δημητριακά, βασίζονται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες και αρώματα που απλά θυμίζουν το άρωμα των φρούτων. Αυτές οι χρωστικές επιτρέπουν στους κατασκευαστές να καλύπτουν τα μονότονα χρώματα των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά ορισμένες αποχρώσεις έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες. Μια μελέτη συνέδεσε το κίτρινο 5 με την υπερκινητικότητα σε παιδιά, ενώ Καναδοί ερευνητές βρήκαν ότι το κίτρινο 6 και το κόκκινο 40, έχουν μολυνθεί με γνωστά καρκινογόνα, ενώ το κόκκινο 3 είναι γνωστό ότι προκαλεί όγκους. Το συμπέρασμα; Αποφύγετε τις τεχνητές χρωστικές ουσίες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη Θα το βρείτε: σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και πολλά χορταρικά. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της γεύσης σε μερικές σούπες, σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες με συστατικά κρέατος.

Η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, είναι φυτική πρωτεΐνη που έχει διασπαστεί σε αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας όξινης ή ενζυματικής υδρόλυσης. Ένα από αυτά τα οξέα, το γλουταμινικό οξύ, όταν ενωθεί με νάτριο στο σώμα μας, δημιουργούν το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), μια πρόσθετη ύλη που είναι γνωστό ότι προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως – πονοκεφάλους, ναυτία, αδυναμία κ.ά..

Πηγή: crashonline.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept