Ελληνική «γεύση» στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ιστορίας του Λονδίνου

189

Ένα μικρό – προς το παρόν – κομμάτι της παρουσίας των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, φιλοξενείται στη νέα ψηφιακή και διαδραστική πλατφόρμα «Layers of London» γύρω από την ιστορία εκατοντάδων ετών της βρετανικής πρωτεύουσας, που ξεκίνησε χθες επίσημα τη λειτουργία της και βρίσκεται στον ιστότοπο (layersoflondon.org).Στο πρωτοποριακό αυτό έργο παρουσιάζεται μία συλλογή 20 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων του Λονδίνου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γαστρονομίας, μαζί με τις ιστορίες που συνοδεύουν τη ζωή τους, φωτογραφικό υλικό από τους χώρους εστίασης που λειτουργούν σε περιοχές του Λονδίνου και συνεντεύξεις με τις εμπειρίες δύο ανθρώπων που μοίρασαν τη ζωή τους μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου.

Έτσι, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά σημεία και ορόσημα της ιστορίας των πολλών κοινοτήτων του Λονδίνου, που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πλατφόρμα, βρίσκονται κάποιοι από τους παλαιότερους ελληνικούς χώρους εστίασης, όπως το εστιατόριο «Daphne» του Νίκου Λυμπούρη και της μητέρας του ‘Αννας, στο Camden, από το 1984, ή και πιο σύγχρονων όπως το «Athenian», μία μικρή επιχείρηση street food του Νεόφυτου Χριστοδούλου και του Ευθύμιου Βασιλάκη, που ξεκίνησε το 2014 και έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του Λονδίνου και στο Μπρίστολ.

Ήδη το ενδιαφέρον να ενταχθούν και άλλα κομμάτια της ιστορίας του ελληνισμού στο Λονδίνο είναι μεγάλο, καθώς η online πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο, φορέα, κοινότητα και οργανισμό του Λονδίνου να συμμετάσχει με την δική του μνήμη και να συμπληρώσει αυτόν τον πολυεπίπεδο ιστορικό χάρτη.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept