«Καλοί» & «κακοί» υδατάνθρακες: Ιδού ποιούς να λατρέψετε και ποιους να μισήσετε!

Τα συχνά λάθη στη διατροφή μας

425

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μην είναι το πιο υγιεινό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε!  οι νέες διατροφολογικές μελέτες κάνουν λόγο για σωστή διατροφή που δεν θα αποκλείει κανένα τρόφιμο από την διατροφή μας, ώς τον αποτελεσματικότερο τρόπο απώλειας κιλών και διατήρησης του αποτελέσματος! Είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε μια δίαιτα που περιλαμβάνει υδατάνθρακες όχι μόνο με μετριοπάθεια αλλά και από τις σωστές πηγές. Εδώ θα βρείτε  τρεις πηγές υδατανθρακών για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και τρεις που καλό είναι να αποφύγετε:

1. Αγαπήστε την πατάτα

Παρά το γεγονός ότι έχουν τη φήμη ότι είναι παχυντικές και ανθυγιεινές, οι πατάτες μπορούν  να συμπεριληφθούν ως μέρος της διατροφής σας εφόσον καταναλώνονται με μέτρο και είναι προετοιμασμένες με τον σωστό τρόπο.Οι διαιτολόγοι λένε ότι η καλύτερη συνταγή για τις πατάτες είναι να τις ψήνεις  και να τις τρώς  μαζί με το δέρμα, ενώ το σώμα της πατάτας προσφέρει ισχυρή δόση βιταμίνης C, κάλιο και ακόμη και πρωτεΐνης!

2. Φάτε όσπρια 

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα όσπρια είναι «εξαιρετικές πηγές υγιεινών υδατανθράκων αργής πέψης» που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σας. Είτε πρόκειται για μπιζέλια, φακές ή φασόλια, αποτελούν  μια θρεπτική γροθιά που περιλαμβάνει ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία . Οι χορτοφάγοι  μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Έτσι, μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή τους.

3. Πείτε ναι στην κολοκύθα

Η κατανάλωση κολοκύθας συνδέεται με ποικίλα οφέλη για την υγεία όπως βελτιωμένη πέψη, υγιές δέρμα και τρίχα, ρυθμιζόμενη αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα. Ενώ τα καροτενοειδή έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα καταπολεμώντας τις ασθένειες, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε μπορούν να προάγουν υγιέστερο δέρμα.Ένα φλιτζάνι κολοκυθάκια παρέχει περίπου 22 γραμμάρια υδατάνθρακες με περισσότερους από έξι από αυτούς που μετράνε ως φυτικές ίνες. Το ίδιο κύπελλο μπορεί να παρέχει 582 mg καλίου, το οποίο είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από αυτό που προσφέρεται από μια μπανάνα.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ 

1.Τους επεξεργασμένους σπόρους

Σε αντίθεση με τους  σπόρους ολικής αλέσεως, οι επεξεργασμένοι (το λευκό ρύζι ή τα λευκά ζυμαρικά) υποβάλλονται σε πολλές τροποποιήσεις όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία. Πιο συγκεκριμένα, χάνουν το εξωτερικό τους κέλυφος  δηλαδή αυτό που περιέχει τις φυτικές τους ίνες. η επεξεργασία τους δηλαδή τους κάνει να χάνουν  τα ωφέλιμα στοιχεία και δημιουργεί έναν υδατάνθρακα ταχέως αφομοιωμένο η κατανάλωση του οποίου αυξάνει το σάκχαρο αίματος γρήγορα, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο Abby Langer, με έδρα το Τορόντο.

2. Οι χυμοι φρουτων

Ένας χυμός φρούτων σας παρέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά επίσης περιέχει ζάχαρη  και υδατάνθρακες, ενώ  έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με το αν καταναλώνατε ολόκληρο το αντίστοιχο φρούτο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να πάρετε έναν χυμό για να κόφετε την πείνα σς, προτιμήστε το αντίστοιχο φρούτο, π.χ. μήλο!

3. Οι ύποπτες μπάρες δημητριακών

Ενώ οι πρωτεϊνικές ράβδοι είναι κατάλληλες για αθλητές που χρειάζονται σνακ μετά την προπόνηση, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό είδος. Πολλές μπάρες δημητριακών είναι φορτωμένες με υπερβολική περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη καθώς περιέχουν συστατικά  που είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά π.χ. διάφορα συντηρητικά, ή και προσμίξεις χημικών ουσιών» που στοχεύουν στην αθλητική απόδοση και δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκην με την  ισορροπημένη διατροφή . Ο κανόνας είναι : «Όσο λιγότερα συστατικά, τόσο καλύτερα.»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept