Οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε όσο μεγαλώνουμε!

374

Όσο μεγαλώνουμε, πολλά απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα κ.α. για την υγεία μας, είτε δεν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής μας, είτε εξαιτίας φυσιολογικών – λόγω ηλικίας- διεργασιών του οργανισμού μας, μειώνεται η δυνατότητα να τα αξιοποιήσει σωστά το ‘’σύστημα’’, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη, ή και ανεπάρκεια τους, το γεγονός που επηρεάζει την υγεία μας σημαντικά.

Διαβάστε παρακάτω μερικά τέτοια παραδείγματα καθώς και συμβουλές για να αναπληρώσετε
τα ..κενά!

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε οστική μάζα και πυκνότητα καθώς μέσω της φυσιολογικής διεργασίας του οργανισμού μας χάνουμε
περισσότερο από αυτό το πολύτιμο μέταλλο, απ΄όσο λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Οι γυναίκες άνω των 50 και οι άνδρες άνω των 70 θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 20%
περισσότερο ασβέστιο από τους υπόλοιπους ενήλικες. Καλές
πηγές ασβεστίου: ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΥΡΙ

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12
Βοηθά στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων και των νευρικών κυττάρων. Πλούσιες πηγές τους το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα
γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών, η απορροφησιμότητα της πολύτιμης αυτής βιταμίνης απο τον οργανισμό μας μειώνεται, εξαιτίας μίας κατάστασης που ονομάζεται ατροφική γαστρίτιδα.

Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των Αμερικανών άνω των 50 ετών παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα. Η λύση είναι η κατανάλωση προϊόντων  ‘’ενισχυμένων σε βιταμίνη Β12’’, όπως π.χ. τα δημητριακά πρωινού, ή εναλλακτικά μέσω λήψης συμπληρωμάτων αυτής της βιταμίνης Β12.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
Το σώμα σας την χρησιμοποιεί για να πολεμήσει τα μικρόβια αλλά και να παρέχει ενέργεια.

Όσο μεγαλώνετε χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη Β6. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλή συγκέντρωση της εν λόγω βιταμίνης στους ηλικιωμένους με καλύτερες επιδόσεις μνήμης.

Τα ρεβίθια είναι μία πολύ καλή και φθηνή πηγή βιταμίνης Β6 όπως επίσης και τα λιπαροξέα από το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια.

 

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Βοηθά το σώμα σας να παράγει πρωτείνες και οστικό ιστό ενώ θετική συνεισφορά έχει και στο ζάχαρο αίματος. Το παίρνουμε
μέσω διατροφής από ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα φύλλα.

Ωστόσο μεγαλώνοντας οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα, είτε λόγω πεπτικών
προβλημάτων είτε λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η συμπληρωματική λήψη τους απευθείας (μαγνήσιο σε χάπι ή υγρή μορφή) είτε η λήψη συμπληρωματικής αγωγής η οποία θα βοηθά τον οργανισμό τους να απορροφά περισσότερο το μαγνήσιο της διατροφής τους.

 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Αυτά τα φιλικά βακτήρια κάνουν καλό στο εντερικό μας σύστημα και στην χλωρίδα τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών διάρροιας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ακόμη και να βοηθήσουν ενδεχόμενα στην αντιμετώπιση αλλεργιών.

Φυσιολογικά βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι), ή από συμπληρώματα διατροφής, με ενισχυμένο
τον παράγοντα των προβιοτικών.

 

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Ο ψευδάργυρος είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και –σύμφωνα με πολλούς- υποεκτιμάται η αξία του.

Συμβάλλει στην μάχη ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις του οργανισμού ενώ βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
Επίσης σημαντική θετική δράση έχει και στην όραση.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους. Η καλύτερη- ever πηγή του ψευδαργύρου είναι από τα οστρακοειδή. Καλές
πηγές του είναι επίσης το καβούρι, το κρέας και τα ενισχυμένα με αυτό το μέταλλο, δημητριακά πρωινού.

 

ΣΕΛΗΝΙΟ
Προστατεύει τα κύτταρα σας από την φθορά και την λοίμωξη και φροντίζει την υγεία και καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
σας.

Το σελήνιο επίσης έχει βρεθεί ότι δρά θετικά στην διατήρηση του υικού συστήματος και στην πρόληψη εμφάνισης άνοιας, ορισμένων μορφών καρκίνου και θυρεοειδικής νόσου.

Αρκεί μόλις ένα με δύο βραζιλιάνικα φιστίκια (μακαντέμια) την ημέρα για να λάβετε την απαραίτητη ποσότητα. Εναλλακτικά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που το περιλαμβάνουν στην συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

 

ΚΑΛΙΟ
Το κάλιο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε μεγάλο όργανο του οργανισμού μας, δλδ την καρδιά, τα νεφρά, ους μύες και τα νεύρα.

Έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνισης υπέρτασης και οστεοπόρωσης. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αγνοούν την ωφελιμότητα του και συνεπώς δεν φροντίζουν για την επαρκή πρόσληψη του μέσω της διατροφής.

Πλούσιες πηγές καλίου είναι τα αποξηραμένα βερίκοκα , οι μπανάνες, το σπανάκι, το γιαούρτι, το γάλα. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν λάβετε το
κάλιο μέσω συμπληρώματος διατροφής ειδικά εάν έχετε υπέρταση, ημικρανίες και άλλες παθολογικές καταστάσεις καθώς η εξωγενής λήψη του ενδέχεται να επηρεάζει σημαντικά τις παραπάνω καταστάσεις.

Μ.Κ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept