Η δίαιτα του …εγκεφάλου – Πως θα βάλουμε φερμουάρ στο στόμα μας…

Γιατί τα γλυκά ή τα αλμυρά προκαλούν εθισμό

475

Το καλοκαίρι και η εξόρμηση στις παραλίες, μας προκαλεί,συχνά, άγχος για την εικόνα μας…

Αρχίζουμε εσπευσμένα δίαιτα με μαρούλι και τόνο και αναπολούμε τις αμαρτωλές γεύσεις που, αν και προσφέρουν μεγάλη απόλαυση, προσθέτουν και τα παραπανίσια κιλά… Γιατί όμως, τα γλυκά ή τα αλμυρά σνακ, μας δίνουν περισσότερη ευχαρίστηση σε σχέση με τα ξινά ή τα πικρά;

Διότι η ωραία γεύση, που νιώθουμε όταν τρώμε μια τροφή, συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που μας προκαλούν ευχαρίστηση και ευεξία, απαντούν οι επιστήμονες. Πολλές διεθνείς μελέτες μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι τα ανθυγιεινά φαγητά προκαλούν εθισμό στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα γλυκά, τα αλμυρά και τα λιπαρά fast food είναι εξίσου εθιστικά με το αλκοόλ ή την κατάχρηση ουσιών, υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι τα τρόφιμα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη, αλάτι και λίπος, είναι διαμορφωμένα για να αρέσουν στους καταναλωτές.

Η κατάχρηση ζάχαρης  οδηγεί σε εξάρτηση με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και η κατάχρηση ουσιών.

Ιδιαίτερα όταν αυτές οι γλυκές απολαύσεις, συνδυάζονται με το αλάτι και λίπος, τότε, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης.

Η μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο έχει ως συνέπεια μια αντισταθμιστική δράση κατά την οποία μειώνονται οι υποδοχείς της ντοπαμίνης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ανοχή. Kατά συνέπεια,  με την πάροδο του χρόνο η ευχαρίστηση είναι όλο και λιγότερη, αλλά είμαστε και πιο εθισμένοι.

Για να επιτύχουμε λοιπόν την ίδια ευχαρίστηση που είχαμε, θέλουμε να τρώμε περισσότερο, χάνοντας τον έλεγχο.

Αυτό προκαλεί με τη σειρά του, αλλαγές στη διάθεση, επειδή διαφοροποιούνται  τα επίπεδα της ινσουλίνης και τότε μπαίνουμε σε δίνη>:

Ξανά στην κατανάλωση αλμυρών και γλυκών για να μην πέφτουμε ψυχολογικά.  Στο μεταξύ εκδηλώνονται συμπτώματα  με πονοκεφάλους, ναυτία ή και κόπωση σε περίπτωση που αντισταθούμε σθεναρά…

Τέλος οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτές οι γεύσεις, πυροδοτούν την υπερφαγία σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση σε εθισμούς, επειδή ενεργοποιούν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και ενδυναμώνουν την εθιστική συμπεριφορά.

Μπορούμε τρώγοντας πχ μαρούλι, να το… βαφτίζουμε πάστα ή πίτσα στον εγκέφαλό μας και να ξεγελάσουμε τον εθισμό μας;

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept