Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πίνετε ένα ποτήρι αναψυκτικού

221

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό, επιφέρει ένα και μόνο ποτήρι αναψυκτικού.

Η επίδραση αρχίζει να φαίνεται λίγα λεπτά αφότου το πιείτε. Αν όμως ενδείδετε καθημερινά, τότε σε ένα χρόνο με ημερήσια κατανάλωση 1- 2 κουτιών, θα αρχίσουν ενδείξεις σε όλο το σώμα.

Στα 20 πρώτα λεπτά:Το σάκχαρο στο αίμα σας “εκτοξεύεται”, προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης καθώς μόλις έχετε καταναλώσει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, δηλαδή περίπου 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα και μόνο κουτάκι.

Σε 40 λεπτά:Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί, και το υπόλοιπο σώμα σας αντιδρά αναλόγως: Οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται και το συκώτι καταπονείται.

Μετά από ένα χρόνο: επηρεάζονται ζωτικά όργανα του σώματος

Εγκέφαλος: Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες και ειδικά εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο δύσκολες.

Καρδιά: Το 2012, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Πνεύμονες: Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με μελέτη του 2012.

Δόντια: Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοραικό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργώντας ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα. Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά “διαίτης” δεν αποτελούν εξαίρεση.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept