Σύγχρονες καλλιέργειες στην «εντατική»! Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς χημικά και φάρμακα

289

Περισσότερες από  7.000 είναι οι γνωστές ποικιλίες μήλων στη χώρα μας αν και τα πιο τα δημοφιλή είναι εκείνα που  βρίσκουμε στο πάγκο των λαικών αγορών. Το ύψος της φετινής παραγωγής μήλων στην Ελλάδα, αναμένεται στους 310.000 τόνους, έναντι των 282.000 τόνων πέρυσι. Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει κυρίως την ομάδα ποικιλιών Red Delicious αν και μήλα, διαφορετικών ποικιλιών, εισάγουμε ακόμη και από την Ιταλία. Αυτή την εποχή του χρόνου, θα δούμε κόκκινα, κίτρινα αλλά και πράσινα.

Τα τελευταία χρόνια, γεωργοί της γειτονικής χώρας, δεν στοχεύουν όμως μόνο στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα.

Όπως σημειώνουν βοτανολόγοι η μεγάλη ποικιλομορφία χάθηκε με την εκβιομηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, επειδή οι έμποροι μήλων επιλέγουν φρούτα που είναι κόκκινα, γλυκά και ευπαρουσίαστα για να ικανοποιήσουν τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Οι Ιταλοί, φαίνονται διατεθειμένοι να προστατεύσουν με παραδοσιακές μεθόδους σπάνια είδη καρπών και με αυτόν τον τρόπο τη βιοποικιλότητα και ικανοποιώντας παράλληλα  τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών που θέλουν βιολογικά προϊόντα.

Η τάση είναι: επιστροφή στο παρελθόν γι αυτό γιατί  ο βιομηχανοποιημένος πλέον τρόπος αγροτικής παραγωγής έχει προκαλέσει ζημιά στην πλούσια γεωργική κληρονομιά καθώς πολλές αρχαίες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών τείνουν να εξαφανιστούν.Ο λόγος για τα ξακουστά μήλα Αίτνας ή της Λιμοντσέλα, τις ελιές Τοσκάνης ή Απουλίας.

Παράλληλα η εκτεταμένη χρήση χημικών στη γεωργία  μειώνει  όχι μόνο τη γονιμότητα του εδάφους αλλά και τους πληθυσμούς των εντόμων, μολύνοντας

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept