Pitaya ή φρούτο του δράκου: Η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή

110

Το φρούτο του δράκου βελτιώνει την όραση, τα προβλήματα άσθματος και βήχα αλλά συμβάλει και στην μείωση του βάρους των ανθρώπων με διαβήτη χωρίς να θέτει την υγεία τους σε κίνδυνο.

Πρόκειται για ένα υπέροχο χυμώδες φρούτο, με έντονο ροζ χρώμα εξωτερικά, λευκή σάρκα που θυμίζει εκείνη του ακτινίδιου και φλούδα που μοιάζει με το δέρμα του δράκου, εξού και το όνομα του.

Το φρούτο Pitaya, γνωστό και ως Dragon fruit, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υπέροχα σε γεύση εξωτικά φρούτα, που ανήκει στην οικογένεια των κάκτων.

Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει πολύ λίγες θερμίδες θυμίζει και ακτινίδιο και πεπόνι ταυτόχρονα. Καταναλώνεται ως φρούτο ή ως χυμός που είναι αρκετά δροσιστικός. Η εσωτερική όψη του λόγω των δεκάδων μικρών σπόρων μπορεί να θυμίζει ακτινίδιο, αλλά η γεύση φέρνει περισσότερο σε πεπόνι και τρώγεται καλύτερα εάν το βγάλετε με κουτάλι όπως και το αβοκάντο. Είναι πολύ διαδεδομένο σε Μεξικό, Κεντρική / Νότια Αμερική, Ανατολική Ασία, Νότια Αυστραλία, Βόρεια Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες.

Άνθρωποι με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, που καταναλώνουν τακτικά τον συγκεκριμένο καρπό, παρατηρούν μείωση του σωματικού τους βάρους, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Επίσης βελτιώνει την όραση, τα προβλήματα άσθματος και βήχα, ενώ θεωρείτε και τονωτικό αφού ανεβάζει τα επίπεδα τις ενέργειας.

Ακόμη λέγεται ότι η pitaya έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, μπορεί να είναι ευεργετική για το συκώτι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα βιβλίων υγιεινής διατροφής John William, μπορεί να το αναζωογονήσει. Όπως αναφέρει στο τελευταίο του βιβλίο Medical Medium Liver Rescue «η χρωστική της κόκκινης pitaya αναπλάθει τα κύτταρα του συκωτιού».

Μπορεί να μην έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά ο William είναι πεπεισμένος ότι η κόκκινη pitaya είναι η υπερτροφή που μπορεί να θεραπεύσει το συκώτι μας, καθώς είναι μία «πηγή νεότητας», όπως την χαρακτηρίζει. Σταματάει τη γήρανση του ήπατος, φροντίζοντας το εσωτερικό του, που στις περισσότερες περιπτώσεις υποκύπτει σε ασθένειες, αν το παραμελήσουμε για αρκετό καιρό.

Δυστυχώς το παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Έχουν γίνει μερικές έρευνες σε ζώα, σύμφωνα με την Jill R. Baron, M.D, γιατρό στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει « α τελευταία χρόνια, έχει γίνει έρευνα σε ζώα, για να δείξει ότι η κατανάλωση χυμού pitaya θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με το συκώτι, να μειώσει τη χοληστερόλη και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη».

Παρόλα αυτά, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί έρευνες που να δείχνουν τα οφέλη της κόκκινης pitaya στο συκώτι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept