Γύρος ή σουβλάκι; Ποιο πρέπει να τρώτε για να χάσετε κιλά

338

Η απάντηση είναι όχι. Για παράδειγμα, το τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι «απ’ όλα» δεν είναι πρακτικά πιο light από το αντίστοιχο με γύρο. Ένα τυλιχτό με γύρο έχει κατά μέσο όρο 870 θερμίδες, ενώ αυτό με χοιρινό καλαμάκι έχει 820. Οι θερμίδες συγκλίνουν τόσο διότι ο σουβλατζής βάζει διπλάσια ποσότητα από πατάτες στο τυλιχτό με το καλαμάκι προκειμένου να το «γεμίσει» και να μη δείχνει φτωχό.

Το καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.

Πολλά σουβλατζίδικα χρησιμοποιούν το ίδιο κρέας, τόσο στον γύρο όσο και στα καλαμάκια τους. Συνήθως αυτό αποτελείται κατά 50-80% από πανσέτα, γι’ αυτό και σε πολλά καλαμάκια θα βρείτε ολόκληρα κομμάτια λίπους ανάμεσα στο κρέας. Εάν κάποιος επιλέξει μια μερίδα καλαμάκια, από τόσο λιπαρά κομμάτια, με πρόθεση να αποφύγει το τυλιχτό και τον γύρο, μπορεί να προσλάβει έως και 1800 θερμίδες και 26 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζουμε από τι κρέας είναι παρασκευασμένα τα καλαμάκια που παραγγέλνουμε αν δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε, κατά λάθος, την προσπάθειά μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τις τηγανητές πατάτες. Η μέση μερίδα έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια περιέχοντας περίπου 750 θερμίδες, σχεδόν όσες ένα, ακόμη, σουβλάκι. Αν πάρουμε αυτές με τη sauce ή το τυρί, η ενέργεια που περιέχουν εκτοξεύεται στις 900 θερμίδες ξεπερνώντας ακόμη και το τυλιχτό με γύρο. Οι τηγανητές πατάτες, πέρα από πολλές θερμίδες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.

Παραγγέλνοντας μια μερίδα πατάτες με τυρί έχουμε εξασφαλίσει την κατανάλωση 23 γραμμαρίων κορεσμένων λιπαρών και 11 γραμμαρίων trans λιπαρών (τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία της καρδιάς), ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από ότι θα συναντήσει κανείς σε ένα σουβλάκι.

Πηγή: healthweb.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept