Το μανταρίνι είναι διατροφικός «θυσαυρός» για την υγεία μας

146

Είναι μικρό, στρογγυλό και γεμάτο όχι μόνο γλύκα αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι, τον μικρό αυτό θησαυρό, που κυριαρχεί ανάμεσα στα φρούτα του χειμώνα.

Η θρεπτική αξία του μανταρινιού

Φλαβονοειδή
Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και αυτό διότι ενισχύουν ορισμένες αντικαρκινικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Τα φλαβονοειδή, που υπάρχουν σε αφθονία στα μανταρίνια, αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, εχθρούς του οργανισμού μας, και προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και σταματούν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης στο σώμα μας.

Βιταμίνη C και Α
Ένα μέτριο σε μέγεθος μανταρίνι περιέχει 23.5 milligrams βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επίσης καταπολεμά τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην επούλωση πληγών και διατηρεί τη λειτουργικότητα των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.

Το μανταρίνι όμως περιέχει και μια γενναία ποσότητα βιταμίνης Α, μιας ομάδας ρετινοειδών που συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την αναπαραγωγική υγεία και την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων.

Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β με πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό μας. Βοηθά στη διαμόρφωση και διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων, χτίζοντας DNA και RNA, καθιστώντας το φυλλικό οξύ απαραίτητο σε περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης, όπως στη βρεφική ηλικία και στην εγκυμοσύνη.

Κάλιο
Ένα μέτριο σε μέγεθος μανταρίνι περιέχει περίπου 146 milligrams καλίου. Το κάλιο επηρεάζει κυριολεκτικά όλα τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Οι επαρκείς ποσότητες καλίου προστατεύουν από υπέρταση και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept