Μέλι: Τι να προσέξετε για να επιλέξετε το γνήσιο

Για να μην τρώτε... ζάχαρη με γεύση μελιού

268

Γνωστό από την αρχαιότητα για τη θρεπτική του αξία, το μέλι έχει τεκμηριωμένα πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις, όπως αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική.

Γι΄ αυτό και η νοθεία του μελιού δεν είναι απλή οικονομική απάτη αλλά έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, καθώς το νοθευμένο προϊόν που πωλείται σαν μέλι δεν έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με το γνήσιο μέλι.

Συνήθως η  πιο απλή νοθεία στο μέλι είναι να πωλείται το ανθόμελο για θυμαρίσιο ή να «ελληνοποιείται» το εισαγόμενο. Σε άλλες περιπτώσεις, το προϊόν νοθεύεται με γλυκόζη ή άλλες γλυκαντικές ύλες και με χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Έτσι, ο καταναλωτής δεν τρώει θρεπτικό μέλι, αλλά «ζάχαρη» με γεύση μελιού!

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι

  • Προσοχή στους πλανόδιους πωλητές που συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  • Το μέλι που έχει κρυστάλλους δεν είναι απαραίτητα νοθευμένο. Η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές, αν κρυσταλλώσει.
  • Το μέλι ανήκει στα ελάχιστα τρόφιμα που δεν «χαλάνε» για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να διατηρείται σε καλά κλειστό βάζο, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα με αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο εφόσον δώσει το «πράσινο φως» ο θεράπων γιατρός τους.

Μέλι εγχώριο 

Στην Ελλάδα, η βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, καθιστά μοναδικό το εγχώριο μέλι.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά.  Δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊοντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept