Η ουσία που βρίσκετε στο κρασί και το τσάι είναι ευεργετική για την υγεία μας

154

Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει το κρασί, το κάνουν να ξεχωρίζει από τα  άλλα αλκοολούχα ποτά. Τι σημαίνουν όμως για την υγεία σας;

Οι πολυφαινόλες παίζουν σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι το κρασί φημίζεται για τον ρόλο του στην υγεία του ανθρώπου. Όλοι μιλούν για αυτές αλλά λίγοι ξέρουν γιατί είναι καλές για εμάς ή τι είναι οι πολυφαινόλες. Για όσους δεν έχουν πτυχία στην οργανική χημεία, η κατανόηση αυτών των ενώσεων μπορεί να φανεί τρομακτικό. Αλλά δεν είναι.

Τι είναι μια πολυφαινόλη;

Ας ξεκινήσουμε με έναν ακόμη πιο κοινό όρο στο λεξικό για την υγεία του κρασιού: Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που προστατεύουν από τις επιβλαβείς επιδράσεις της οξείδωσης. Για να μην συγχέεται με τα ελαττώματα που προκαλούνται από την οξείδωση του κρασιού, η οξείδωση στο ανθρώπινο σώμα είναι η διάσπαση των μορίων οξυγόνου που προκαλούνται από καθημερινά περιστατικά όπως η άσκηση, ο μεταβολισμός των τροφίμων και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε γήρανση, φλεγμονώδεις ασθένειες και ακόμη και καρκίνο.

«Οι ελεύθερες ρίζες είναι μη φορτισμένα μόρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά επειδή έχουν αταίριαστο αριθμό ηλεκτρονίων», εξηγεί η Ginger Hultin, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό των κυττάρων, των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και του DNA, γι ‘αυτό δεν θέλουμε να υπάρχουν». Ευτυχώς, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη ζημιά δίνοντας τα δικά τους ηλεκτρόνια για να σταθεροποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ελεύθερων ριζών και έτσι ώστε το σώμα χρειάζεται πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών για να τα σβήσει», προσθέτει η Hultin.

Οι πολυφαινόλες είναι ένα τέτοιο υποσύνολο αντιοξειδωτικών. Παίρνουν το όνομά τους από τη δομή τους: Μια «φαινόλη» είναι ένας τύπος χημικής ένωσης. «Πολύ» σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από μία από εκείνες τις ενώσεις που συνθέτουν το μόριο. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι πολυφαινολών που υπάρχουν φυσικά στα φυτά. Οι ρόλοι που παίζουν οι πολυφαινόλες μπορεί να ποικίλουν από τη βοήθεια στη δημιουργία μιας χρωστικής ουσίας για την παροχή προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες για την αποκατάσταση της φυσικής βλάβης, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες κάθε τύπου φυτού.

Οι πολυφαινόλες του κρασιού προέρχονται από σταφύλια, κυρίως από τις φλούδες, και επειδή η διαδικασία της ερυθρής οινοποίησης συνεπάγεται παρατεταμένη επαφή με τις φλούδες των σταφυλιών, οι οίνοι αυτοί τείνουν να περιέχουν πολύ περισσότερες πολυφαινόλες από ό, τι τα λευκά κρασιά. Συνολικά, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη από το κόκκινο κρασί έχει επαινεθεί από φανατικούς πότες, αλλά υπάρχουν και ειδικές πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί που έχουν μελετηθεί μεμονωμένα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία τους.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept