Junk Food: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα “κόβουν” χρόνια από τη ζωή μας

200

 Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών (junk food) συσχετίζεται με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από μία νέα γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 45.000 Γάλλων άνω των 45 ετών – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες – μεταξύ του 2009 και του 2017 και διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ την αυξημένης κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων – όπως τα φαγητά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή πρέπει να ζεσταθούν προτού καταναλωθούν -και του υψηλού κινδύνου θνητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αντιστοιχούσε με μια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 15%.

Πάντως οι  ερευνητές συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό.  Όπως εξηγεί η Mathilde Touvier, διευθύντρια της διατροφικής επιδημιολογικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Paris 13 «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την υγεία». Η ομάδα του Πανεπιστημίου Paris 13 σε συνδυασμό με ομάδες από το Inserm ( Institut national de la santé et de la recherche médicale), το Inra ( Institut national de la recherche agronomique) και το CNAM ( Conservatoire National des Arts et Métiers) διαχειρίζονται αυτή την μεγάλη διατροφική έρευνα NutriNet-Sante στη Γαλλία.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν αυτά που έχουν υποστεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές και επεξεργασίες μεταξύ των οποίων θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες και προσθήκη διαφόρων πρόσθετων. Επίσης πολλά έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και πολύ μικρή σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Έρευνα για τα βιολογικά τρόφιμα

Πέρυσι η ίδια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια έρευνα αναφορικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου. Διαπιστώθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερα βιολογικά τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί αναδεικνύουν και μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση της έρευνάς τους, καθώς αναφέρουν ότι αυτού του τύπου τα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα καθώς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενδεχομένως επειδή είναι χαμηλού κόστους, νόστιμα, ελκυστικά και εύκολα διαθέσιμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η διατροφική ανισότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept