Βλέπετε τις λευκές γραμμές επάνω στο κοτόπουλο; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

140

Το στήθος κοτόπουλου είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όλο τον κόσμο για το άπαχο κρέας του αλλά και για την ευκολία και την προσαρμοστικότητα που προσφέρει στο μαγείρεμα. Πολλοί άνθρωποι συνειδητά το προτιμούν ακόμη και από το μοσχαρίσιο κρέας επειδή εκτός του ότι είναι φθηνότερο και με λιγότερο λίπος πιστεύουν ότι είναι και πιο υγιεινό. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποια κομμάτια από στήθος κοτόπουλο που έχετε αγοράσει στο παρελθόν ίσως παρουσιάζουν λευκές γραμμές, οι οποίες εμφανίζοντας λόγω του τρόπου που μεγαλώνουν τα πουλερικά και ουσιαστικά υποδεικνύουν μυϊκή διαταραχή του κοτόπουλου.

Ένα νέο βίντεο από την Compassion in World Farming έχει κυκλοφορήσει, με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τις “άσπρες ραβδώσεις” στην σάρκα του φρέσκου κοτόπουλου.

Η μυϊκή αυτή διαταραχή σημαίνει ότι το κοτόπουλο παρουσιάζει ποσοστό λίπους που ξεπερνάει ακόμη και το 200%, που σημαίνει ότι όσο περισσότερες τέτοιες γραμμές δείτε στο κοτόπουλο σας, τόσο αυξημένο θα είναι το λίπος του και μειωμένη η πρωτεΐνη. Το λίπος αυτό δεν οφείλεται, φυσικά, αλλού πέρα από τον τρόπο που εκτρέφονται τα κοτόπουλα, ο οποίος έχει συνήθως στόχο όγκο, όσο το δυνατόν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Μελέτη των πανεπιστημίων του Αρκάνσας και του Τέξας έδειξε πως τα κρούσματα των λευκών γραμμών είναι πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε και παρουσιάζουν αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Όταν αγοράζετε κοτόπουλο, θα πρέπει να προσέξετε αν μην έχει αυτές τις λευκές ραβδώσεις, γι’ αυτό επιλέξτε έναν κρεοπώλη που εμπιστεύεστε για τις αγορές σας, προκειμένου το κοτόπουλο σας να είναι λιγότερο λιπαρό και περισσότερο θρεπτικό και τρυφερό.

Βέβαια από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια Jaclyn London, διευθύντρια Διατροφής στο αμερικανικό ινστιτούτο Good Housekeeping, δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας: “Το κοτόπουλο, εφόσον δεν το μαγειρεύουμε πανέ ή/και σε βαθύ τηγάνισμα, είναι μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12”.

Και ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Κοτόπουλου δήλωσε στο Buzzfeed, ότι οι λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο επηρεάζουν μόνο ένα “μικρό ποσοστό κρέατος κοτόπουλου και δεν δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων για τους ανθρώπους και η κατάσταση του ίδιου του κοτόπουλου δεν επηρεάζεται αρνητικά”.

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα;

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept